Aineistopalvelun käyttöönotto

Aineistopalvelun käyttöönotto

ArcGIS Online sekä Portal for ArcGIS

Aineistopalvelun käyttöönotto ArcGIS Onlinella
Yleistä

Tässä ohjeessa kuvataan hyväksi havaittuja tapoja aineistojen käyttöönottoon ArcGIS Online- sekä Portal for ArcGIS ohjelmistoissa.

Voit tutustua aineistopalveluihimme tässä sovelluksessa. Aineistot on esitelty kategorioittain, ja niihin voi tutustua valitsemalla sovelluksen oikeasta yläkulmasta haluamansa aineistoryhmän, esimerkiksi Rajat, ja sen jälkeen avautuvalta listalta haluamansa aineiston, esimerkiksi Kunnat. Valittu aineisto aukeaa koko näyttöön.

ArcGIS Online -palvelussa useat julkaisijat voivat julkaista useita samannimisiä aineistoja. Aineistojen käyttöönoton yhteydessä on tärkeää löytää oikean julkaisijan luotettava ja ylläpidetty aineisto. Lisäämällä hakuehdoksi aineistot.esri.fi ja varmistamalla, että julkaisija on aineistot_esri, varmistat aineiston olevan ns. virallinen ylläpidetty versio. Joissain tapauksissa voit varmistaa aitouden myös tarkistamalla, että palvelussa on aineistot.esri.fi -logo.

Hyväksi havaittuja tapoja aineistojen käyttöönottoon ArcGIS Online sekä Portal for ArcGIS ohjelmistoissa
Aineistot satunnaiskäyttöön

Satunnaista käyttöä ja testausta varten aineisto voidaan lisätä hakemalla se Webmap-dokumenttiin. Haku toteutetaan valitsemalla Webmap-dokumentin vasemmasta ylälaidasta Lisää Etsi karttatasoja > Oma sisältö > ArcGIS Online. Määritä hakukenttään hakukriteereiksi aineistot.esri.fi.

Listan aineistoja voidaan tarkastella lähemmin klikkaamalla niiden otsikkoa. Listan kohteista voidaan valita kartalle lisättäväksi sopivin, tässä tapauksessa ensimmäinen osuma. Lisääminen tapahtuu painamalla (+) -painiketta listakohteen vieressä. Aineisto ilmestyy kartalle taustakartan päälle. Se on nyt osa Webmap-karttadokumenttia. Jos olet lisäämässä taustakarttaa, klikkaa aineiston otsikkoa ja valitse Käytä taustakarttana.

Esrin Aineistot satunnaiskäytössä
Aineistot jatkuvaan käyttöön

Jatkuvassa käytössä aineisto kannattaa lisätä kirjanmerkkinä oman organisaation portaaliin. Kirjanmerkki lisätään ArcGIS Onlinessa luotuun ryhmään. Jos organisaatiollasi ei ole sopivaa ryhmää, se kannattaa tehdä ensin.

Ryhmä luodaan valitsemalla portaalin yläpalkista Ryhmät-välilehti ja siellä vaihtoehto Luo uusi ryhmä.   

Ryhmän luonnin jälkeen siihen voidaan lisätä aineistoja. Löydät kaikki aineistopalvelun aineistot täältä. Avaa haluamasi aineiston lisätiedot klikkaamalla sen otsikkoa. Valitse avautuvalta sivulta Jaa ja määritä ryhmä(t) joihin aineiston haluat lisätä. Aineisto on nyt jaettu kirjanmerkkinä valitsemillesi ryhmille.

Ryhmän aineistoja etsitään samalla tavalla kuin muitakin aineistoja. Haku toteutetaan valitsemalla Webmap-dokumentin vasemmasta ylälaidasta Lisää Etsi karttatasoja  > Oma sisältö > Omat ryhmät. Lisääminen tapahtuu painamalla (+) -painiketta listakohteen vieressä.  Jos olet lisäämässä taustakarttaa, klikkaa aineiston otsikkoa ja valitse Käytä taustakarttana.

Esrin Aineistot jatkuvassa käytössä
Aineistot ArcGIS Serverin rajapintoja tunteville

Aineisto voidaan lisätä myös lisäämällä sen osoite Webmap-karttadokumenttiin. Lisääminen toteutetaan valitsemalla Webmap-dokumentin vasemmasta ylälaidasta Lisää > Lisää karttataso verkosta > ArcGIS Server Web Service -palvelu. Määritä URL-kenttään halutun palvelun osoite ja paina Lisää karttataso. Jos olet lisäämässä taustakarttaa, lisää ruksi kenttään Käytä taustakarttana.

Aineistojen osoitteet voi tarkistaa Aineistopalvelimen osoitteesta. Palvelimelta tulevien aineistojemme osoite on https://aineistot.esri.fi/server. Avaa osoite uudessa selainikkunassa, paikanna haluttu aineisto ja lisää sen REST-osoite yllä mainittuun URL-kenttään. REST-osoitteet ovat muotoa https://aineistot.esri.fi/server/rest/services/Kohteet/Nimisto/MapServer.

Esrin Aineistot ArcGIS Serverin rajapintoja tunteville
Salatun aineiston julkaisu omaan portaaliin

Premium-aineistomme on suojattu käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla. Premium-aineistot voidaan lisätä ArcGIS Online -portaaliin siten, että tunnus ja salasana tallennetaan palvelun oheen. Tallentamisen jälkeen aineistoa voidaan käyttää ilman, että tunnuksia tarvitsee syöttää joka kerta.

Tunnusten tallentamiseksi aineistosta on tehtävä kohde (item) omaan portaaliin. Kohde tehdään kirjautumalla omaan portaaliin ja avaamalla Sisältö-välilehti, jolla valitaan Lisää kohde -alasvetovalikosta vaihtoehto Verkosta. Avautuvaan lomakkeeseen täytetään tyyppi ArcGIS Server Web Palvelu, URL: aineiston REST-osoite, esim. 
https://aineistot.esri.fi/server/rest/services/Kiinteistotiedot/Kiinteistotiedot_tunnus/MapServer
. Palvelu huomaa linkin lisäyksen jälkeen, että se sisältää salasanasuojatun palvelun, jolloin se pyytää tunnuksia. Tähän syötetään asiakaskohtaiset premium-tunnukset. Tunnusten alla on valinta tunnusten muistamista varten. Valitse vaihtoehto Tallenna tunnistetiedot palvelukohteen yhteydessä. Täytä vielä kohdat Otsikko ja Tunnisteet. Lopuksi paina Lisää kohde -nappia.

Organisaationne ArcGIS Onlinessa on nyt kirjanmerkki Kiinteistörajat-karttapalvelusta. Kun kohde lisätään Webmap-karttadokumenttiin, salasanaa ei tarvitse syöttää.

Näin julkaiset salatun aineiston omaan portaaliin

Tarvitsetko apua?

Lähetä tukipyyntö

Lähetä tukipyyntö My Esri -palvelussa

Tukipyyntölomake

Sähköposti

Lähetä tukipyyntö sähköpostitse

Lähetä sähköposti

Soita tukipalveluun

Arkisin klo 8.30-16.30

0207 435 445