Nuorehko mies läppäri käsivarsillaan

ArcGIS Online -tilin aktivointi

Julkaistu 22.11.2022

Tervetuloa ArcGIS-käyttäjäksi!

Listasimme sinulle muutamia asioita, jotka sinun kannattaa huomioida ArcGIS Online -tilin aktivoinnin yhteydessä. Olethan meihin yhteydessä (asiakaspalvelu@esri.fi), mikäli sinulla tulee kysymyksiä tilin aktivointiin tai käyttöön liittyen.

ArcGIS Online -tili aktivoidaan kerran ja samalla aktivoijasta tulee tilin ensimmäinen pääkäyttäjä. Näin aktivoit tilin:

• Aloita tilin luominen klikkaamalla meiltä sähköpostitse saatua aktivointilinkkiä.
  • Valitse ensimmäisessä kohdassa uuden tilin luominen; vain siten saatte eurooppalaisen palvelimen käyttöönne.

Seuraavassa kohdassa pääset luomaan itsellesi uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Kukin käyttäjätunnus ohjaa aina tietylle tilille, eli jos organisaationne tarvitsee useamman tilin, tulee jokaista uutta tiliä varten luoda aina eri käyttäjätunnus kuin aiemmalla tilillä on ollut.

Kun luot käyttäjätunnusta itsellesi harkitse haluatteko pitää organisaatiossasi yhtenäisen tyylin käyttäjätunnuksissa. Kaikissa julkaisuissa tulee näkymään julkaisijan käyttäjätunnus. Suosittelemme luomaan tunnukset esimerkiksi niin, että ne koostuvat organisaation ja käyttäjän nimeen liittyvistä osista. (Huom! Pääset myöhemmässä vaiheessa kutsumaan mukaan kollegoita ja voit tällöin määrittää heille samalla logiikalla käyttäjätunnukset.) Käyttäjätunnusta ei voi jälkikäteen muuttaa (muuten kuin luomalla uuden ja poistamalla aiemman), mutta kaikki muut tiedot (mm. sähköposti tai henkilönimi) ovat muokattavissa.

Kolmantena kohtana on määrittää organisaation tiedot. Jokainen tili on yksilöllisellä nimellä, joten jos organisaatiollasi on jo tili käytössä, et voi käyttää samaa lyhytnimeä kuin aiemmalla tilillä on ollut. Kaikkia organisaation tiliin liittyviä tietoja voit jatkossa, muokata Organisaatio > Asetukset -osiossa. Huomaa kuitenkin, että organisaation lyhytnimi vaikuttaa kunkin kartan/karttasovelluksen URL-osoitteeseen ja sen vaihtaminen jälkikäteen aiheuttaa muutostarpeen kaikille niille kartoille, jotka olette linkittäneet/upottaneet esim. organisaationne web-sivuille.

Nyt kun tili on luotu, olet ensimmäinen pääkäyttäjä tilillä. Seuraava tehtäväsi on kutsua muut käyttäjät tilille.

Muiden käyttäjien kutsumiseen on muutamia vaihtoehtoja. Jos haluat määrittää organisaation käyttäjille samantyyliset käyttäjätunnukset kuin itsellesi, käytä joko ”Lisää jäseniä kutsuja lähettämättä”- tai ”Lisää jäseniä ja ilmoita heille sähköpostitse” -vaihtoehtoa:

Kutsuvaiheessa Creator-käyttäjälle voi antaa esim. julkaisijan roolin. Tietoa käyttäjätyypeistä ja rooleista löydät täältä: https://doc.arcgis.com/en/arcgis-online/reference/roles.htm. Huomioi ainakin nämä:

• Kutsuvaiheessa voit määrittää Creator-tyypin käyttäjälle ArcGIS Pro -ohjelmiston ja sen laajennusosien lisenssit käyttöön. Nämä voi toki määrittää/muuttaa jälkikäteenkin Organisaatio > Lisenssit -sivulla.
  • Nosta myöhemmässä vaiheessa ainakin yksi Creator-oikeudet saanut kollegoistasi Organisaatio > Jäsenet -sivulla myös pääkäyttäjäksi. Tilillä on hyvä olla aina vähintään kaksi pääkäyttäjää (halutessanne vaikka kaikki Creator-käyttäjät voivat olla pääkäyttäjiä).

Lisenssiehtojen mukaan jokainen käyttäjätunnus on henkilökohtainen. Käyttäjiä voi myöhemmin vaihtaa henkilöltä toiselle siten, että pääkäyttäjä poistaa aiemman käyttäjätunnuksen (sekä poistaa lisenssit ja siirtää/poistaa aineistot ja ryhmät) ja luo sitten tilalle tulevalle henkilölle uuden tunnuksen.

Kaiken kattavat englanninkieliset ohjeet eri työvaiheisiin löydät tästä dokumentistä: https://doc.arcgis.com/en/arcgis-online/administer/activate-subscription.htm.

Apua ja vinkkejä ArcGIS Pro -ohjelmiston asennukseen löydät täältä: https://storymaps.arcgis.com/stories/c4fe96fb85564538a03a1ec254af81ce.