Pyhä Michaelin kirkko Turku ja Turun kartta syksyn väreissä

Ympäristökokemus-haaste lukiolaisille

Ilmoittaudu mukaan haasteeseen

Ympäristökokemus-haaste lukiolaisille

Esri Finland järjestää GIS for Schools -ohjelmaan liittyneille lukioille Ympäristökokemus-haasteen, jonka tarkoituksena on tukea geomedian opetusta ja kasvattaa opiskelijoiden geomediavalmiuksia tulevia opintoja varten. Haasteen suorittaminen on varsin helppoa valmiiksi tekemiemme ohjeiden avulla. Lue alta lisää ja ilmoita lukiosi mukaan!
 

Haasteeseen osallistuminen edellyttää ArcGIS Online -tiliä. Jos koululla ei vielä ole ArcGIS Online -tiliä, liittyminen maksuttomaan GIS for Schools -ohjelmaan onnistuu täällä.

Mikä ympäristökokemus?

Ympäristökokemus-haasteessa tehtävänä on kerätä kartalle erilaisia tunteita herättäviä ympäristöjä. Ympäristö voi olla kaunis tai ruma, tärkeä tai merkityksetön, jännittävä tai tylsä, turvallinen tai pelottava − tai se voi muuten vain herättää erilaisia tunteita havainnon tekijästä riippuen. Ympäristö voi herättää tunteita joko äänimaailmaltaan tai visuaalisesti. Kokemus ympäristöstä on aina subjektiivinen, ja kokemukset samasta ympäristöstä voivat vaihdella yksilöllisesti.

Kerättävä kohde voi olla rakennettu ympäristö tai luonnonympäristö. Ehtona on, että ympäristö on julkinen ympäristö. Tiedon kerääminen yksityisiltä alueilta (kuten yksityiset tontit, pihat, kadut jne.) on kielletty, ja tällaiset kohteet tullaan poistamaan aineistosta. Tietoa voitte kerätä yksin tai ryhmässä.

Neljä nuorta opiskelijaa seisoo vierekkäin selkä kameraan päin keskellä vihreää puistomaisemaa.

Tehtävän kuvaus ja ohjeet

Haaste pitää sisällään aineiston keräämisen maastossa, jossa opiskelijat käyvät keräämässä kartalle erilaisia tunteita ja kokemuksia herättäviä ympäristöjä. Aineiston keruun jälkeen kartat visualisoidaan luokassa ja kerätystä aineistosta luodaan tarinakarttaesitys. Tarinakarttaan voi lisätä kartan lisäksi tekstiä, kuvia ja videoita ympäristöistä. Haasteeseen ilmoittautuneet saavat kattavat ohjeet työn suorittamiseen.

Haasteeseen osallistuneilla opiskelijoilla on mahdollisuus saada työ esille Esri Finlandin verkkosivuille. 

Haaste käynnistyy jälleen 5.10.2022, ja aikaa haasteen suorittamiseen on koko lukukausi. Esri Finland järjestää tarvittaessa tukisession, joissa voit saada vastauksia heränneisiin kysymyksiin. Valmiit työt eli linkki tarinakarttaan tulee toimittaa Esri Finlandille osoitteeseen riikka.jantunen@esri.fi. Ennen töiden lähettämistä varmistakaa, että olette jakaneet tarinakartan julkiseksi. 

Opiskelijoita tietokoneen näytön äärellä, näytöllä karttakuva.

Kuinka paljon aikaa ja työtä osallistuminen vaatii?

Ympäristökokemus-haasteen tarkoituksena on tukea geomedian opetusta lukioissa, ja siksi olemme tehneet haasteeseen osallistumisesta ja sen tehtävien suorittamisesta todella helppoa!

Ilmoittautumalla mukaan haasteeseen opettaja saa suoraan vahvistusviestissä käyttöönsä tarkat ohjeet, jotka hän voi antaa opiskelijoille sellaisenaan. Ohjeiden avulla opiskelijat valmistelevat ja suorittavat tiedonkeruun sekä työstävät tulokset lopulliseen esitysmuotoon. Näiden tehtävien suorittamiseen kuluu arviolta kaksi oppituntia (toki aikaa voi käyttää enemmänkin, jos se on mahdollista). Haasteen tehtävät voi suorittaa lukuvuoden aikana, ja Esri Finlandilta saat apua tarvittaessa.

Vanhanaikainen kello ja paperikalenteri sekä taustalla henkilö kirjoittaa muistiinpanoja paperille.

Ilmoittaudu mukaan Ympäristökokemus-haasteeseen!

Ilmoita lukiosi mukaan haasteeseen täyttämällä alla oleva lomake. 
(Huom! lomake saattaa joskus latautua hitaasti, joten odotathan hetken, jos se ei heti näy).  
Ohjeet tehtävän suorittamiseksi lähetetään ilmoittautujalle heti sähköpostitse vahvistusviestissä.
Jos et saa vahvistusviestiä muutaman minuutin sisällä ilmoittautumisestasi, laitathan meille tiedon asiasta osoitteella info@esri.fi.

Huomioithan, että haaste on tarkoitettu ainoastaan GIS for Schools -ohjelmassa mukana olevien koulujen opettajille. 
Tarvittaessa voit liittyä mukaan ohjelmaan
täällä.