Osana jatkuvaa vastuullisuustyötämme haluamme tukea paikkatieto-osaamisen kehittämistä suomalaisissa kouluissa. Siksi kutsumme suomalaisia ensimmäisen ja toisen asteen oppilaitoksia liittymään maksuttomaan GIS for Schools -ohjelmaan, joka tarjoaa opetuskäyttöön ilmaiseksi selainpohjaisen ArcGIS Online -paikkatietoalustan, laajan kokoelman suomalaisia ja kansainvälisiä aineistoja sekä kattavat koulutusmateriaalit ja tukiverkoston.

Esrin ArcGIS Online on kattava pilvipohjainen paikkatietoalusta, joka tekee paikkatiedon hyödyntämisen opetuksessa helpoksi. Alusta on käytettävissä selaimella millä tahansa laitteella, ja se tarjoaa monipuoliset mobiilisovellukset, analyysityökalut sekä tarinakartat. ArcGIS Online -paikkatietoalustan avulla oppilaat oppivat tutkimaan sekä globaaleja että lokaaleja ilmiöitä, vahvistavat alueellista ajatteluaan ja rakentavat ongelmanratkaisutaitojaan.

GIS for Schools on osa Esrin kansainvälistä ohjelmaa. Suomessa keväällä 2018 alkaneessa hankkeessa oppilaitokset saavat Esrin ohjelmistojen ja materiaalien lisäksi opetuksen tueksi paikkatieto-osaamista ja -aineistoja Maanmittauslaitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen ammattilaisilta. Lue lehdistötiedote yhteishankkeesta.

GIS for Schools -ohjelma on saatavilla niin lukioille ja ammatillisille toisen asteen oppilaitoksille kuin ala- ja yläkouluille.

Lurgan Schools - Differences We Share

Lurganissa - 25 000 asukkaan Belfastista etelään olevassa kaupungissa - olevat nuoret opiskelijat käyttävät Survey123 for ArcGIS -sovellusta tallentaakseen tietoja eri puolilta protestanttien ja katolilaisten jakamaa kaupunkia. Analysoituaan kerättyjä tietoja, erilaisista taustoista tulevat opiskelijat toteavat, että he eivät ole niin erilaisia. Katso Lurganin opiskelijoiden esitys Esrin kansainvälisiltä käyttäjäpäiviltä nähdäksesi, kuinka nuoret käyttävät GIS-järjestelmää saadakseen aikaan muutosta yhteisössä.

Mitä GIS for Schools sisältää?
ArcGIS Online -pilvipalvelu

Sovellukset, analyysi- ja viestintätyökalut
Lokaalit ja globaalit aineistot

MML:n, SYKEn ja Esrin kattavat 2D ja 3D -aineistot
Webinaarikoulutukset

Koulutusta ja oppia ArcGIS Onlinen käyttöön
Online-koulutusmateriaalit

Opetusmateriaalit opettajille ja opetuksen tueksi
Tukiverkosto

Geomentorit ja Facebook-ryhmä tukenasi

ArcGIS Online kouluissa


ArcGIS Online on pilvipohjainen paikkatietoalusta, jota voidaan käyttää selaimella niin työasemalla kuin mobiililaitteilla. GIS for Schools -hankkeen myötä kouluissa käyttöönotettava paikkatietoalusta tarjoaa oppilaitoksille:

• koulukohtainen ArcGIS Online -tili ja käyttöoikeus opettajille sekä oppilaille

• mahdollisuuden tuoda ArcGIS Onlineen aineistoja, jotka ovat edelleen muokattavissa ja jaettavissa paikkatietoalustan avulla

• ArcGIS Onlinen valmiit sovellukset ja työkalut, joiden avulla voidaan kerätä tietoa kentältä, suorittaa monipuolisia paikkatietoanalyyseja ja visualisointeja sekä luoda näyttäviä tarinakarttoja

• suuren valikoiman aineistoja ja tuhansia erilaisia karttoja, karttatasoja sekä sovelluksia.

Aineistot


ArcGIS Online -pilvipalvelu tarjoaa valmiina suuren määrän sekä lokaaleja että globaaleja 2D- ja 3D-aineistoja, joita voidaan hyödyntää osana opetusta. Tällaisia aineistoja ovat esimerkiksi:

• Taustakartat
• Ilma- ja satelliittikuvat
• Vesistöt
• Maasto ja geologia
• Maankäyttö ja liikenne
• Ympäristön tutkimus ja aluejaot
• Luonnonsuojelualueet
• Yhdyskuntarakenne ja historialliset kartat
• Koordinaatistot ja ruudukot
• Paikannimet ja hallinnolliset rajat

Näiden lisäksi Maanmittauslaitos ja Suomen ympäristökeskus tarjoavat merkittävän määrän lokaaleja avoimen tiedon aineistoja ja rajapintapalveluja opetusta tukemaan.

Opetusmateriaalit ja webinaarit


GIS for Schools -ohjelmassa oppilaitokset saavat käyttöönsä suuren määrän opetus- ja koulutusmateriaaleja tukemaan paikkatieto-opetusta.

ArcGIS Online -ohjeet opastavat paikkatietoalustan tehokkaaseen käyttöön, ja koulutusvideot, hands-on -tehtävät sekä muut materiaalit tukevat oppimista.

Webinaarikoulutuksissa käydään läpi paikkatiedon ja avointen aineistojen hyödyntämistä konkreettisten esimerkkien kautta. Koulutukset ovat jatkuvasti hyödynnettävissäsi webinaaritallenteina.

Geomentorit


Geomentorit tukevat opettajia ArcGIS Onlinen hyödyntämisessä osana opetusta. Geomentorina voivat toimia paikkatiedon ammattilaiset tai muut aiheen läheisesti tuntevat henkilöt. Hyödyntämällä paikkatieto-osaamistaan geomentorit avustavat opettajia ottamaan paikkatiedon osaksi opetusta ala- ja yläkouluissa sekä toisen asteen oppilaitoksissa. Geomentorointi on erinomainen tilaisuus auttaa opettajia kehittämään teknologisia taitojaan sekä innostamaan oppilaitaan. Voit liittyä geomentoriksi ottamalla yhteyttä: riikka.jantunen@esri.fi

Tarvitsetko vinkkejä paikkatiedon hyödyntämiseen osana opetusta? Ota yhteyttä mentoreihimme:

• Virpi Hirvensalo, virpi.hirvensalo@turku.fi
• Riikka Jantunen, riikka.jantunen@esri.fi
• Kaisu Harju, kaisu.harju@ymparisto.fi
• Minna Kallio, minna.kallio@ymparisto.fi
• Suvi Hatunen, suvi.hatunen@ymparisto.fi
• Teija Tarvainen, teija.tarvainen@maanmittauslaitos.fi
• Ari Öysti, ari.oysti@maanmittauslaitos.fi

GIS for Schools -ohjelma Suomessa

Haluatko sinäkin tuoda paikkatiedon osaksi opetusta?


 Jättämällä tietosi alla olevalla lomakkeella voit pyytää yhteydenottoa tai liittyä suoraan mukaan ohjelmaan.  

Voit toki myös olla suoraan yhteydessä asiantuntijaamme:

Riikka Jantunen
oppilaitosyhteistyövastaava
puh. 040 058 8568
riikka.jantunen@esri.fi

Tuotteisiin liittyvissä ongelma- ja vikatilanteissa auttaa Esri Finlandin tuotetuki.