GIS for Schools

Paikkatietoa suomalaisiin ensimmäisen ja toisen asteen oppilaitoksiin - ilmaiseksi.

Liity mukaan!
Kuvituskuva, missä opettaja opettaa nuorta opiskelijaa.

Osana jatkuvaa vastuullisuustyötämme tuemme paikkatieto-osaamisen kehittämistä suomalaisissa kouluissa. Siksi kutsumme suomalaisia ensimmäisen ja toisen asteen oppilaitoksia liittymään maksuttomaan GIS for Schools -ohjelmaan, joka tarjoaa opetuskäyttöön ilmaiseksi selainpohjaisen ArcGIS Online -paikkatietoalustan, laajan kokoelman suomalaisia ja kansainvälisiä aineistoja sekä kattavat koulutusmateriaalit ja tukiverkoston.

Esrin ArcGIS Online on kattava pilvipohjainen paikkatietoalusta, joka tekee paikkatiedon hyödyntämisen opetuksessa helpoksi. Alusta on käytettävissä selaimella millä tahansa laitteella, ja se tarjoaa monipuoliset mobiilisovellukset, analyysityökalut sekä tarinakartat. ArcGIS Online -paikkatietoalustan avulla oppilaat oppivat tutkimaan sekä globaaleja että lokaaleja ilmiöitä, vahvistavat alueellista ajatteluaan ja rakentavat ongelmanratkaisutaitojaan.

GIS for Schools on osa Esrin kansainvälistä ohjelmaa. Suomessa keväällä 2018 alkaneessa ja toistaiseksi jatkuvassa hankkeessa oppilaitokset saavat Esrin ohjelmistojen ja materiaalien lisäksi opetuksen tueksi paikkatieto-osaamista ja -aineistoja Maanmittauslaitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen ammattilaisilta. Lue lehdistötiedote yhteishankkeesta.

GIS for Schools -ohjelma on saatavilla niin lukioille ja ammatillisille toisen asteen oppilaitoksille kuin ala- ja yläkouluille.

Jutellaanko lisää?

Olet varmasti kiinnostunut näkemään, miten ratkaisumme toimii käytännössä ja mitä se kustantaa organisaatiollesi.

Varaa tapaaminen asiantuntijamme kanssa tai kysy lisätietoja, niin kerromme sinulle kaiken, mitä päätöksentekoon tarvitset!

Mitä GIS for Schools sisältää?

ArcGIS Online -pilvipalvelu
Sovellukset, analyysi- ja viestintätyökalut
Lokaalit ja globaalit aineistot
MML:n, SYKEn ja Esrin kattavat 2D ja 3D -aineistot
Webinaarikoulutukset
Koulutusta ja oppia ArcGIS Onlinen käyttöön
Online-koulutusmateriaalit
Opetusmateriaalit opettajille ja opetuksen tueksi
Tukiverkosto
Geomentorit ja Facebook-ryhmä tukenasi

ArcGIS Online kouluissa

ArcGIS Online on pilvipohjainen paikkatietoalusta, jota voidaan käyttää selaimella niin työasemalla kuin mobiililaitteilla. GIS for Schools -hankkeen myötä kouluissa käyttöönotettava paikkatietoalusta tarjoaa oppilaitoksille:

• koulukohtainen ArcGIS Online -tili ja käyttöoikeus opettajille sekä oppilaille

• mahdollisuuden tuoda ArcGIS Onlineen aineistoja, jotka ovat edelleen muokattavissa ja jaettavissa paikkatietoalustan avulla

• ArcGIS Onlinen valmiit sovellukset ja työkalut, joiden avulla voidaan kerätä tietoa kentältä, suorittaa monipuolisia paikkatietoanalyyseja ja visualisointeja sekä luoda näyttäviä tarinakarttoja

• suuren valikoiman aineistoja ja tuhansia erilaisia karttoja, karttatasoja sekä sovelluksia.

Lue lisää ArcGIS Onlinesta

Aineistot

ArcGIS Online -pilvipalvelu tarjoaa valmiina suuren määrän sekä lokaaleja että globaaleja 2D- ja 3D-aineistoja, joita voidaan hyödyntää osana opetusta. Tällaisia aineistoja ovat esimerkiksi:

• Taustakartat
• Ilma- ja satelliittikuvat
• Vesistöt
• Maasto ja geologia
• Maankäyttö ja liikenne
• Ympäristön tutkimus ja aluejaot
• Luonnonsuojelualueet
• Yhdyskuntarakenne ja historialliset kartat
• Koordinaatistot ja ruudukot
• Paikannimet ja hallinnolliset rajat

Näiden lisäksi Maanmittauslaitos ja Suomen ympäristökeskus tarjoavat merkittävän määrän lokaaleja avoimen tiedon aineistoja ja rajapintapalveluja opetusta tukemaan.

Opetusmateriaalit ja webinaarit

GIS for Schools -ohjelmassa oppilaitokset saavat käyttöönsä suuren määrän opetus- ja koulutusmateriaaleja tukemaan paikkatieto-opetusta.

ArcGIS Online -ohjeet opastavat paikkatietoalustan tehokkaaseen käyttöön, ja koulutusvideot, hands-on -tehtävät sekä muut materiaalit tukevat oppimista.

Webinaarikoulutuksissa käydään läpi paikkatiedon ja avointen aineistojen hyödyntämistä konkreettisten esimerkkien kautta. Koulutukset ovat jatkuvasti hyödynnettävissäsi webinaaritallenteina.

Katso materiaalit

Geomentorit

Geomentorit tukevat opettajia ArcGIS Onlinen hyödyntämisessä osana opetusta. Geomentorina voivat toimia paikkatiedon ammattilaiset tai muut aiheen läheisesti tuntevat henkilöt. Hyödyntämällä paikkatieto-osaamistaan geomentorit avustavat opettajia ottamaan paikkatiedon osaksi opetusta ala- ja yläkouluissa sekä toisen asteen oppilaitoksissa. Geomentorointi on erinomainen tilaisuus auttaa opettajia kehittämään teknologisia taitojaan sekä innostamaan oppilaitaan. Voit liittyä geomentoriksi ottamalla yhteyttä: info@esri.fi

Tarvitsetko vinkkejä paikkatiedon hyödyntämiseen osana opetusta? Ota yhteyttä mentoreihimme:

• Virpi Hirvensalo, virpi.hirvensalo@turku.fi
• Kaisu Harju, kaisu.harju@ymparisto.fi
• Minna Kallio, minna.kallio@ymparisto.fi
• Suvi Hatunen, suvi.hatunen@ymparisto.fi
• Teija Tarvainen, teija.tarvainen@maanmittauslaitos.fi
• Ari Öysti, ari.oysti@maanmittauslaitos.fi

GIS for Schools -ohjelma Suomessa

Haluatko sinäkin tuoda paikkatiedon osaksi opetusta?

Jättämällä tietosi alla olevalla lomakkeella voit pyytää yhteydenottoa tai liittyä suoraan mukaan ohjelmaan.  

Voit toki myös olla suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme: info@esri.fi.

Tuotteisiin liittyvissä ongelma- ja vikatilanteissa auttaa Esri Finlandin tuotetuki.