Pyhä Michaelin kirkko Turku ja Turun kartta syksyn väreissä

Haaste lukiolaisille

Ilmoittaudu mukaan haasteeseen

Haaste lukiolaisille

Esri Finland järjestää GIS for Schools -ohjelmaan liittyneille lukioille haasteen, jonka tarkoituksena on tukea geomedian opetusta ja kasvattaa opiskelijoiden geomediavalmiuksia tulevia opintoja varten. Haasteen suorittamisessa voi käyttää omaa mielikuvitusta ja apuna voi halutessaan hyödyntää tekemiämme ohjeita, joiden aiheena on ympäristökokemushaaste. Lue alta lisää ja ilmoita lukiosi mukaan!
 

Haasteeseen osallistuminen edellyttää ArcGIS Online -tiliä. Jos koululla ei vielä ole ArcGIS Online -tiliä, liittyminen maksuttomaan GIS for Schools -ohjelmaan onnistuu täällä.

Mistä haasteessa on kyse?

Lukiolaisille suunnatun haasteen tavoitteena on innostaa opiskelijoita kehittämään maantieteellistä maailmankuvaa sekä tarjota valmiuksia, joilla paikallisia, alueellisia ja maailmanlaajuisia ilmiöitä ja ongelmia voidaan ratkaista. Haaste kannustaa kokeilemaan maantieteellisen tiedon hankintaa, analysointia, tulkintaa ja visuaalista esittämistä. Pilvipohjaisella ArcGIS Online -paikkatieto-ohjelmistolla opiskelijat pääsevät ketterästi liikkeelle paikkatiedon ja karttojen kiehtovaan maailmaan. 

Opettaja ja lukiolaiset saavat valita haasteena ratkaistavan työn aiheen vapaasti. Kartalle voi kerätä esim. ympäristökokemushaasteena kohteita, jotka herättävät tunteita. Haasteessa on hyvä muistaa, että tiedon kerääminen yksityisistä henkilöistä ja yksityisiltä alueilta (kuten yksityiset tontit, pihat, kadut jne.) on kielletty. Tietoa voidaan kerätä, jalostaa, analysoida ja visualisoida yksin tai ryhmässä.

Neljä nuorta opiskelijaa seisoo vierekkäin selkä kameraan päin keskellä vihreää puistomaisemaa.

Tehtävän kuvaus ja ohjeet

Haaste voi pitää sisällään aineiston keräämisen maastossa, jossa opiskelijat käyvät keräämässä kartalle erilaisia havaintoja  ympäristöjä. Aineiston keruun jälkeen kartat visualisoidaan luokassa ja kerätystä aineistosta luodaan tarinakarttaesitys. Tarinakarttaan voi lisätä kartan lisäksi tekstiä, kuvia ja videoita. Haasteeseen ilmoittautuneet saavat meiltä ohjeet työn suorittamiseen.

Haasteeseen osallistuneilla opiskelijoilla on mahdollisuus saada työ esille Esri Finlandin verkkosivuille. 

Haaste on käynnistynyt 5.10.2022, ja aikaa haasteen suorittamiseen on koko lukukausi. Esri Finland järjestää tarvittaessa tukisession, joissa voit saada vastauksia heränneisiin kysymyksiin. Kuulemme mielellämme haasteistanne. Valmiit työt eli linkin tarinakarttaan voi toimittaa Esri Finlandille osoitteeseen riikka.jantunen@esri.fi. Varmistathan ennen työn lähettämistä, että tarinakartta on jaettu julkiseksi. 

Opiskelijoita tietokoneen näytön äärellä, näytöllä karttakuva.

Kuinka paljon aikaa ja työtä osallistuminen vaatii?

Haasteen tarkoituksena on tukea geomedian opetusta lukioissa, ja siksi olemme tehneet haasteeseen osallistumisesta ja sen tehtävien suorittamisesta todella helppoa!

Ilmoittautumalla mukaan haasteeseen opettaja saa suoraan vahvistusviestissä käyttöönsä ympäristökokemushaasteen suorittamiseen laaditut ohjeet. Mikäli ratkaistava haaste liittyy ympäristökokemukseen, niin opettaja voi antaa antaa ohjeet  opiskelijoille sellaisenaan. Ohjeiden avulla opiskelijat voivat valmistella ja suorittaa tiedonkeruun sekä työstää tulokset lopulliseen esitysmuotoon. Tehtävien suorittamiseen kuluu arviolta kaksi oppituntia (toki aikaa voi käyttää enemmänkin, jos se on mahdollista). Haasteen tehtävät voi suorittaa milloin tahansa lukuvuoden aikana, ja Esri Finlandilta saat apua tarvittaessa.

Vanhanaikainen kello ja paperikalenteri sekä taustalla henkilö kirjoittaa muistiinpanoja paperille.

Ilmoittaudu mukaan haasteeseen!

Ilmoita lukiosi mukaan haasteeseen täyttämällä alla oleva lomake. 
(Huom! lomake saattaa joskus latautua hitaasti, joten odotathan hetken, jos se ei heti näy).  
Ympäristökokemushaasteeseen luodut ohjeet tehtävän suorittamiseksi lähetetään ilmoittautujalle heti sähköpostitse vahvistusviestissä.
Jos et saa vahvistusviestiä muutaman minuutin sisällä ilmoittautumisestasi, laitathan meille tiedon asiasta osoitteella info@esri.fi.

Huomioithan, että haaste on tarkoitettu ainoastaan GIS for Schools -ohjelmassa mukana olevien koulujen opettajille. 
Tarvittaessa voit liittyä mukaan ohjelmaan
täällä.