THL:n oirekartta täydentyy tarkemmilla oiretiedoilla

Sovelluksen on tuottanut Esri Finland.

Lue alkuperäinen tiedote 20. elokuuta 2020

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n toukokuussa avaama oirekartta kertoo, paljonko kansalaiset ovat ilmoittaneet koronavirukseen liittyviä oireita eri sairaanhoitopiireissä ja koko maassa. Oirekartta täydentyy nyt tarkemmilla oiretiedoilla, kun esille saadaan tietoa myös yksittäisistä oireista. THL:n julkaisemat koronakartta- ja oirekarttasovellukset on tuotettu yhteistyössä Esri Finland Oy:n kanssa.

Oirekartta löytyy:
- suomeksi osoitteesta www.thl.fi/oirekartta
- ruotsiksi osoitteesta www.thl.fi/symtomkartan
- englanniksi osoitteesta www.thl.fi/symptomsmap

Oiretiedot on saatu Omaolo.fi -palvelun koronavirustaudin oirearviosta kansalaisten itse ilmoittamien perusteella. 

Uudet visuaaliset elementit oirekartalla

  • Oireet alueittain -karttalehti kuvaa oireen ilmaantuvuutta sairaanhoitopiireittäin
  • Oireiden suhteellinen osuus (viimeiset 14 vrk)
  • Päiväkohtaisten ilmoitusten oirejakauma (ilmoituspäivän mukaan, viimeiset 45 vrk)

Kartalla esitetään niiden oireiden jakauma, joista halutaan selvittää, liittyvätkö ne COVID-19-tautiin. Oireet ovat yskä, kurkkukipu, kuume, hengitysvaikeudet, päänsärky, oksentelu ja ripuli, lihaskipu sekä hajuaistin heikkeneminen. Yksittäinen vastaaja on voinut ilmoittaa useampia oireita.  

Oireista esitetään kaikki koronaepäilyiksi sopivat eli myös ne, joista Omaolo-palvelu ei ole suositellut hakeutumista terveydenhuoltoon. Muutoin oirekarttaan mukaan otetut tiedot on rajattu niihin oirearvioihin, joiden mukaan Omaolo-palvelu on suositellut käyttäjälle kiireellistä hakeutumista terveydenhuoltoon käyttäjän kirjaamien oireiden perusteella.

Oireiden jakauman lisäksi oirekartalla näytetään oirearvioiden lukumäärä 100 000:ta asukasta kohden sairaanhoitopiireittäin ja kunnittain. Lisäksi koko maasta tai valitsemastaan sairaanhoitopiiristä voi tarkastella viimeisen 14 vuorokauden ajalta oirearvioiden ikäryhmäjakaumaa ja oirearvioiden päiväkohtaisia kokonaismääriä. 

Yksittäisten ihmisten ilmoittamia tietoja ei voi aineistosta tunnistaa. Tietosuojasyistä kunnista ei näytetä tietoja, jos ilmoituksia on alle viisi.

Oirekartan tiedot päivitetään joka päivä klo 12.

Omaolo.fi:n koronavirustaudin oirearvio on toteutettu yhteistyössä SoteDigi Oy:n, Kustannus Oy Duodecimin ja THL:n kanssa. Omaolo-palvelun sovelluskehittäjä- ja analytiikkakumppanina toimivat Solita Oy ja Mediconsult Oy.

Koronaoirearvio on CE-merkitty lääkinnällinen laite.  

Oirekarttasovelluksen tietosisältöä ja ominaisuuksia kehitetään. THL:n julkaisema karttasovellus on tuotettu yhteistyössä Esri Finland Oy:n kanssa. 

Aiheesta lisää

Koronakartalle on koottu tiedot muun muassa laboratoriossa varmistetuista koronavirustapauksista (COVID-19). Koronakartan tiedot perustuvat tartuntatautirekisteriin ilmoitettuihin tapauksiin.
Siirry koronakartalle

Oirekartta: Itse ilmoitetut koronaoireet
Oirekartta: Avoimen datan kuvaus ja rajapinnan osoite

Palautetta ja mahdolliset kysymykset koronakartasta ja oirekartasta voit lähettää osoitteeseen info(at)tartuntatautirekisteri.fi.