Esrin SAG 2015 -palkinto Fingridille

Esrin SAG 2015 -palkinto Fingridille


13. elokuuta 2015

Esri on myöntänyt Special Achievement in GIS (SAG) -palkinnon tänä vuonna Fingrid Oyj:lle. Palkinto myönnetään vuosittain erityisen ansiokkaasti paikkatietoteknologiaa hyödyntäville organisaatioille ympäri maailman.

Fingrid Oyj on Suomen kantaverkkoyhtiö, joka vastaa sähkönsiirrosta kantaverkossa. Fingrid hallinnoi paikkatiedon avulla koko kantaverkko-omaisuuttaan, jonka arvo on noin 25 miljardia euroa ja johon kuuluu yli 14.000 km voimajohtoja ja yli sata sähköasemaa. Fingrid hyödyntää paikkatietoa kaikissa kantaverkon hallintaan liittyvissä tehtävissä, kuten suunnittelussa, kunnossapidossa ja ympäristövaikutusten arvioinnissa. 

Fingrid toteutti vuosien 2012–2015 aikana laajuudessaan ainutkertaisen toiminnanohjaus- ja verkkotietojärjestelmän uudistusprojektin, jossa integroitiin yhteen kaikki kantaverkko-omaisuuden elinkaaren hallintaan tarvittavat tietojärjestelmät. Uusi ELVIS-omaisuudenhallintajärjestelmä koostuu yhteensä kahdeksasta toisiinsa integroidusta tuotteesta. ELVIS-järjestelmässä omaisuusrekisteri, kunnonhallinta ja kytkentöjen suunnittelu tehdään IBM Maximo Asset Management -ohjelmistolla, johon paikkatiedot ja kartat tuodaan Esrin ArcGIS-alustasta. ArcGIS-alustalla on keskeinen rooli muun muassa sähköasemiin liittyvien tietojen hallinnassa ja analysoinnissa, sähköverkkosuunnittelussa, verkkotietojen ylläpidossa ja raivausten suunnittelussa.

”Aika- ja tekijätiedot ovat perustietoja, mitä löytyy kaikista tietojärjestelmistä, mutta ELVIS-järjestelmäratkaisujen myötä olemme lisänneet paikkatiedot kantaverkkotoiminnan perustietoihin. Ratkaisun avulla pystymme kytkemään Fingridin ydinliiketoimintatiedot paikkaan ja siten esittämään entistä enemmän tietoja kartalla, mikä helpottaa ja tehostaa päätöksentekoa”, kertoo Fingridin verkkopäällikkö Marcus Stenstrand. 

”Fingridissä on ymmärretty Esrin valmiin ja avoimen ArcGIS-paikkatietoalustan tarjoamat mahdollisuudet ja hyödyt, ja ne on otettu tehokkaasti käyttöön ELVIS-järjestelmässä. Ratkaisu hyödyntää paikkatietoa sähköverkon omaisuudenhallinnassa, suunnittelussa ja analysoinnissa sekä tiedon jakamisessa ja visualisoinnissa, joissa Esrin osaaminen ja ArcGIS-alusta ovat vahvimmillaan. Olemme erittäin iloisia ja ylpeitä Fingridin saamasta SAG-palkinnosta”, toteaa Esri Finlandin myyntijohtaja Jalmari Talola.

SAG-palkinnon vastaanotti projektipäällikkö Hanna-Mari Miettinen Liikennevirastosta Esrin kansainvälisen käyttäjäkonferenssin yhteydessä kesäkuun lopussa San Diegossa. Palkinnon luovutti Esrin pääjohtaja Jack Dangermond.

SAG-palkinnon vastaanottivat Fingrid Oyj:n ICT-johtaja Kari Suominen (kuvassa oik.) ja erikoisasiantuntija Pasi Turunen (vas.) Esrin kansainvälisessä käyttäjäkonferenssissa San Diegossa heinäkuussa. Palkinnon luovutti Esrin pääjohtaja Jack Dangermond.