Kauniita vaaleanpunaisia ruusuja

Kempeleen kunta uudistaa rakennetun ympäristön hallinnointia ja suunnittelua Esri Finlandin toimittamalla kokonaisratkaisulla

6.6.2023

Kempeleen kunta hankkii Kuntien Tieralta tietomallipohjaisen ja prosessiohjatun kuntien rakennetun ympäristön kokonaisratkaisun, joka yhdistää keskeiset kaupunkisuunnittelun toiminnot ja niiden tiedonhallinnan yhden kokonaisjärjestelmän alle. Kokonaisratkaisun toimittaa Esri Finland. 

Kuntien Tiera ja Kempeleen kunta ovat toukokuussa 2023 allekirjoittaneet sopimuksen pilvipohjaisesta tietomallipohjaisesta ja prosessiohjatusta rakennetun ympäristön kokonaisratkaisusta. Sopimus kattaa toiminallisten kokonaisuuksien lisäksi, ulkoisia integraatioita, käyttöönottoprojektin, tiedonsiirrot nykyjärjestelmistä sekä pääkäyttäjien koulutukset. 

Kempeleen kunnan tilaaman järjestelmän käyttöönottoprojektin suunnittelu alkaa elokuussa 2023. Ensimmäinen osakokonaisuus kattaa kaupunkimallin ja tiedonhallinnan, prosessiohjauksen sekä kaavoitus ja ajatasakaavojen ylläpidon. Käyttöönottoprojekti on kokonaisuudessaan noin vuoden pituinen ja se sisältää useita osatoimituksia. Tavoitteena on, että ensimmäisen osakokonaisuuden tuotantokäyttö alkaa alkuvuodesta 2024.

Keväällä 2021 Kuntien Tiera järjesti avoimen kilpailutuksen SaaS-pohjaisesta rakennetun ympäristön toimialan kokonaisjärjestelmästä, joka kehitettiin ratkaisemaan suomalaisten kuntien toiveita ja tarpeita. Kempeleen kunta oli mukana ratkaisun määrittelytyötä ja kilpailutusta valmistelleessa edelläkävikuntaryhmittymässä. 

”Uusi maankäytön toiminnanohjausjärjestelmä vastaa toiminnoiltaan ja ominaisuuksiltaan niihin tarpeisiin, joita nykyaikaisessa kaava- ja paikkatiedon tuottamisessa ja hallinnassa on. Tieto tallennetaan vain kerran ja ylläpito sekä jakaminen ovat helppoa. Järjestelmä on käytettävissä myös selainpohjaisena, jolloin tiedon jakaminen ja käyttö on laite- ja paikkariippumatonta. Uudella ohjelmistolla nopeutetaan ja tehostetaan prosesseja ja työskentelyä sekä parannetaan tiedolla johtamista”, kertoo Kempeleen kunnan tekninen johtaja Tuomo Perälä.

”Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus etenee ja lakimuutosten voimaantulon aikataulutavoite on 1.1.2025. Lakimuutoksen tavoitteiden mukaan maankäytön suunnittelu muuttuu jatkossa tietomallipohjaiseksi, joka edellyttää nykyaikaista ohjelmistoympäristöä. Hankinnan myötä meillä on jatkossa vain yksi ylläpidettävä ympäristö, joka sekä sujuvoittaa tekemistä että vastaa suunnitteilla olevan lakimuutoksen vaatimuksiin ja tarpeisiin”, Perälä jatkaa.

”Olemme ylpeitä siitä, että voimme tarjota Kempeleelle markkinoiden edistyksellisintä rakennetun ympäristön kokonaisratkaisua. Allekirjoitettu sopimus vahvistaa Tieran ja Kempeleen yhteistyötä ja luo lisäksi edellytyksiä pitkäjänteiseen palveluiden kehittämiseen yhdessä”, toteaa Tieran liiketoimintajohtaja Kai Pousi.

”Meistä on hienoa, että Tiera Cityn kehittämisessä aktiivisena mukana ollut Kempeleen kunta on päättänyt hankkia rakennetun ympäristön toimialan kokonaisjärjestelmän. Päätös mahdollistaa maankäytön suunnittelun ja hallinnan digitalisoinnin ja tulee tuomaan kunnalle mittavia hyötyjä sekä nopealla että pitkällä ajanjaksolla. Kempeleen kunnan Tiera City -ratkaisun toimittaminen alkaa heti kesälomien jälkeen elokuussa", kommentoi Antti Myllynen, kuntaliiketoiminnan johtaja, Esri Finland.

Lisätietoja:

Tiera City – rakennetun ympäristön kokonaisratkaisu

Kuntien Tiera, Vesa Raulos, kehityspäällikkö, puh. 040 544 6137, vesa.raulos@tiera.fi

Esri Finland, Antti Myllynen, kuntaliiketoiminnan johtaja, puh. 040 085 2100, antti.myllynen@esri.fi

Kuntien Tiera Oy 
Kuntien Tiera Oy on valtakunnallinen, kuntaorganisaatioiden omistama yhtiö ja kuntatoimijoiden ICT-kumppani, joka tarjoaa laadukkaita ja tuotteistettuja ICT-palveluita ja digiratkaisuja asiakkaiden sujuvan arjen ja toiminnan kehittämisen tueksi. Tieran omistaja-asiakkaina on 240 kuntaa, 55 kuntayhtymää, 45 kuntaomisteista osakeyhtiötä, 3 säätiötä ja Kuntaliitto.  

Lisätietoja: www.tiera.fi 

Esri Finland Oy
Esri Finland Oy on paikkatietoratkaisujen asiantuntija ja maailman johtavan paikkatietoteknologiatoimittajan Esrin edustaja Suomessa. Yhtiön asiantuntijoilla on vankkaa osaamista ja heitä yhdistää intohimo tuoda paikkatietoteknologian mahdollisuudet suomalaisten organisaatioiden sekä näiden asiakkaiden arkeen.

Esrin ratkaisut ja palvelut auttavat asiakkaita kehittämään toimintaansa ja saamaan hyötyjä käyttämällä päätöksenteossaan paikkatietoa ja paikkatietoanalytiikkaa. Ratkaisut mahdollistavat ajantasaiset tilannenäkymät, turvallisen tietomallipohjaisen tiedonhallinnan sekä sujuvan yhteistyön eri sidosryhmien kesken. Kattavat tuki-, ylläpito-, koulutus- ja konsultointipalvelut ovat tarjolla sekä lokaalisti että globaalisti. Aineistot ja aineistotuotannon avulla teknologian hyödyt voidaan maksimoida. Yhtiö toteuttaa arvoa tuottavia ratkaisutoimituksia ja digiloikkia.

Esrin mittava tuotekehitys sekä maailmanlaajuisen verkoston asiantuntemus ja kokemus auttavat suomalaisia organisaatioita menestymään ja rakentamaan kestävämpää tulevaisuutta. Esri Finland on ruotsalaista OGRAFY Group-konsernia, jossa työskentelee yhteensä noin 200 paikkatiedon ammattilaista Suomessa ja Ruotsissa.

Lisätietoja: www.esri.fi