Esrin SAG 2023 -palkinto Suur-Savon Sähkölle

Sähköverkon älykkäälle ylläpidolle paikkatietoalan huomionosoitus

1.8.2023

Esri, maailman johtava paikkatietoanalytiikan ja -ratkaisujen toimittaja, luovutti Suur-Savon Sähkölle vuoden 2023 Special Achievement in GIS (SAG) -palkinnon edistyksellisestä ArcGIS-paikkatietoratkaisujen hyödyntämisestä sähköverkon ennakoivassa ja resurssiviisaassa ylläpidossa. SAG-palkinto antaa tunnustusta organisaatioille ja hankkeille, jotka esimerkillisellä tavalla hyödyntävät paikkatietoteknologiaa yhteiskunnan hyväksi. Palkinto myönnetään vuosittain noin 180 organisaatiolle maailmanlaajuisesti yli 300 000 ehdokkaan joukosta. Palkinnot jaetaan jokavuotisen Esrin kansainvälisen käyttäjäkonferenssin yhteydessä San Diegossa.

Suur-Savon Sähkö on järvisuomalainen energiakonserni, joka vastaa sähkön siirto- sekä lämpöliiketoiminnasta Päijänteen itäpuolisella Järvi-Suomen alueella. Yhtiö omistaa sähkön tuotantoa oman toimialueen lisäksi muualla Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Konserniin kuuluvat myös sähkönmyyntiyhtiö Lumme Energia ja Lumme Energian aurinkovoimapalveluita tarjoava tytäryhtiö Solarigo Systems. Suur-Savon Sähkö kehittää Järvi-Suomea kohti hiilineutraalia ja hyvinvoivaa tietoyhteiskuntaa yhdessä kumppaneidensa kanssa.

Suur-Savon Sähkön tavoitteena on taata asiakkailleen luotettava ja keskeytyksetön sähkönsaanti vuoden jokaisena päivänä. Tämän saavuttamiseksi he ovat ottaneet merkittäviä edistysaskelia toimintavarman verkon ylläpidossa. Tässä paikkatiedolla ja ArcGIS-teknologialla on keskeinen rooli. Drone- ja tekoälyteknologioihin perustuvien ratkaisujen ansiosta Suur-Savon Sähkö pystyy optimoimaan verkon huolto- ja korjaustoimenpiteet, ennakoimaan haavoittuvuuksia, minimoimaan sähkökatkoksia, lyhentämään palautumisaikoja ja tehostamaan resurssien käyttöä. Käyttöönotettujen ratkaisujen avulla he pystyvät myös minimoimaan mm. turhista huoltoajoista koituvia ympäristövaikutuksia.

Suur-Savon Sähkö on rohkeasti lähtenyt kartoittamaan ratkaisuja, joilla toimintaa voidaan kehittää merkittävästi. Hyödyntämällä modernia teknologiaa ja analytiikan kyvykkyyksiä Suur-Savon Sähkö on pystynyt kehittämään verkkoalan toimintaa ja sen seurauksena tätä työtä viedään eteenpäin Evision-tytäryhtiön toimesta. Se tarjoaa sähköyhtiöille dataan ja analytiikkaan pohjautuvia kunnossapidon palveluita, joilla eri yhtiöt voivat edistää keskeytyksettömän ja toimintavarman sähkönjakelun.

”Olemme iloisia tästä Suur-Savon Sähkön saamasta tunnustuksesta. He ovat ottaneet merkittäviä edistysaskeleita paikkatiedon ja ArcGIS-ratkaisujen hyödyntämisessä alan parhaiden käytäntöjen mukaisesti. He ovat kehittäneet näiden avulla uusia palveluja ja toimintamalleja, joiden avulla he ovat pystyneet parantamaan verkon toimitusvarmuutta ja saavuttamaan verkon resurssiviisaalla ylläpidolla huomattavia kustannussäästöjä. Yhteistyö heidän kanssaan on ollut sujuvaa ja palkitsevaa. Suur-Savon Sähkön saama SAG-palkinto viestii heidän vahvasta muutoskyvykkyydestä ja edistyksellisistä näkemyksistä tulevaisuuden energia-alasta”, kertoo Esri Finlandin Business Area Director, Utility and CTO Ilkka Suojanen.

SAG-palkinnon Suur-Savon Sähkölle luovutti Esrin pääjohtaja Jack Dangermond.