Esrin perustaja ja pääjohtaja Jack Dangermond on nimetty TIME 100 Climate -listalle

Jack Dangermond named in TIME100 Climate

29. marraskuuta 2024

Yhdysvaltalainen viikoittain ilmestyvä aikakausilehti TIME on valinnut 100 liike-elämän vaikutusvaltaisinta ilmastojohtajaa vuodelle 2024. Listalla on päätöksentekijöitä, johtajia, tutkijoita ja innovaattoreita ympäri maailman, jotka ovat toiminnallaan pyrkineet varmistamaan resurssit onnistuneille ja oikeudenmukaisille ilmastotoimille. 

TIME-lehden toimittajat käyttivät kuukausia eri talouden alan vaikuttajiin tutustumiseen ja heidän työnsä tuloksien arviointiin. Arvioinneissa painotettiin mitattavissa olevia ja skaalautuvia saavutuksia lupausten ja ilmoitusten sijaan. Toimittajat arvostivat tekoja, jotka ovat ajallisesti lähellä nykyhetkeä. Toimittajien tutkimustyön lopputuloksena syntyi järjestyksessään toinen vuotuinen TIME100 Climate -lista, joka koostuu henkilöistä, jotka ovat edistyneet merkittävästi vaikuttaessaan ilmastonmuutokseen liittyvään liiketoimintaan.

Ilmastokriisin ratkaiseminen on mahdotonta ilman luotettavaa tietoa. Esrin ArcGIS-teknologia ja ArcGIS-paikkatietoalustan valmiit työkalut tarjoavat tietoa, joka tukee poliittisten päätöksentekijöiden lisäksi satoja tuhansia organisaatioita maailmanlaajuisesti niiden päivittäisessä päätöksenteossa, jotka tähtäävät mm. päästöjen vähentämiseen.

Perustajansa ja toimitusjohtajansa Jack Dangermondin johdolla Esri tekee tiivistä yhteistyötä erilaisten merkittävien organisaatioiden kanssa. Viimeisimpänä näistä yhteistyökumppaneista on Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN), joka ilmoitti viime vuonna käyttävänsä Esrin ArcGIS-teknologiaa luonnon monimuotoisuuden suojelustrategioiden ohjaamiseen. Esri tekee yhteistyötä myös mm. Yhdysvaltain Ilmastonmuutoksen tutkimusohjelman (USGCRP) ja Yhdysvaltain kansallisen merentutkimuslaitoksen (NOAA) kanssa ja tuottaa kartastoja, jotka sisältyvät marraskuussa 2023 julkaistuun viidenteen kansalliseen ilmastoarviointiin (National Climate Assessment). Tänä vuonna Esri tukee tekoälyyn liittyvää ilmastoinnovaatiota yhteistyössä Columbian yliopiston, Albanyn yliopiston, New Yorkin osavaltion yliopiston (SUNY) ja Bezos Earth Fundin kanssa. Syksyllä 2024 Esri julkaisi kartoitustyökaluja ympäristöoikeudenmukaisuuteen liittyvien ongelmien analysoimiseen New Yorkissa ja Etelä-Kaliforniassa.

Mikä on tärkein yksittäinen toimenpide, joka suuren yleisön, eri yritysten ja päättäjien tulisi toteuttaa seuraavan vuoden aikana ilmastoagendan edistämiseen?

Tärkeää on tiedostaa, että eri järjestelmistä ja tietolähteistä saatavaa dataa voidaan käsitellä paikkatietojärjestelmällä. Datan sijaintipohjainen tarkastelu luo tietoa, joka auttaa ymmärtämään ympäröivää maailmaamme. Teen yhteistyötä lukuisten eri puolilla maailmaa sijaitsevien yritysten johtajien ja organisaatioiden päättäjien kanssa. Tarkastelemme heidän dataansa sijaintitietoa hyödyntäen kartoilla ymmärtääksemme asioiden välisiä yhteyksiä, suhteita, trendejä ja malleja. Kysymme tärkeitä ”missä?”-kysymyksiä. Tulviin, metsäpaloihin ja muihin äärimmäisiin sääilmiöihin varautumisessa on tärkeää tietää missä ihmiset, omaisuus ja kriittinen infrastruktuuri ovat. Kartoitamme missä on turvattava asuinalueet merenpinnan nousulta? Missä viheralueet vähentävät kaupunkialueiden kuumuutta? Missä sähköautojen latausasemien tulisi sijaita, jotta ne vastaavat kuljettajien tarpeisiin? Missä aurinko- tai tuulivoimaloiden sijainti tuottaa eniten energiaa?

Siksi tärkein toimenpide, jonka voimme toteuttaa, on aloittaa aktiivisesti "missä?" -kysymysten esittäminen.

Mikä on ilmastoratkaisu, joka ei mielestäsi saa ansaitsemaansa huomiota tai rahoitusta?

Yhdysvaltain Climate Resilience Toolkit (Ilmastonkestävyyden työkalupakki) ansaitsee huomiota. Se tarjoaa loogisen, tieteeseen perustuvan lähestymistavan ja pohjautuu Yhdysvaltain kansallisen merentutkimuslaitoksen (NOAA) työhön. Työkalupakki auttaa julkisen ja yksityisen sektorin johtajia ymmärtämään ilmastoriskejä tarjoamalla tarkkaa dataa, karttoja ja reaaliaikaista kuvamateriaalia. Johtajat ja yhteisöt voivat käyttää sitä analysoidakseen, mitä saattaa tapahtua ja keitä mahdolliset vaikutukset koskevat. Se korostaa tiedottamisen tärkeyttä, yhteistyön edistämistä ja päätöksentekoa luotettavan tiedon pohjalta. Meidän on tuettava tällaista yhteistyön ja luottamuksen rakentamista.

Jos saisit puhua maailman johtajille seuraavassa YK:n ilmastokonferenssissa, mitä sanoisit?

Totuus on, että voimme kaikki tehdä enemmän ja paremmin. Nyt meillä vallitsee epätasapaino maailman kanssa, josta olemme riippuvaisia. Näin asian ei kuitenkaan tarvitsisi olla. Voimme suojella planeettamme monimuotoisuutta. Voimme vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Voimme tehdä maataloudesta, energiantuotannosta ja toimitusketjuista kestäviä.

Optimismini perustuu siihen tosiasiaan, että meillä on jo saatavilla kaikki tiedot ja työkalut, jotka näiden asioiden saavuttamiseksi tarvitaan. Me kaikki voimme edistää positiivista muutosta. Meidän on työskenneltävä yhdessä, investoitava innovaatioihin ja toteutettava merkityksellistä politiikkaa. Meidän on johdettava esimerkillä ja inspiroitava muita mukaan.

Maailmamme on monimutkainen, ja niin ovat myös kohtaamamme haasteet. Mutta voimme kirjaimellisesti paikkatiedon avulla luoda tulevaisuutta, jossa ihmiset ja planeetta kukoistavat yhdessä.

Lähteet:  

TIME100 Climate list

How We Chose the 100 Most Influential Climate Leaders in Business for 2024

Lisätietoa siitä, miten Esrin ArcGIS-paikkatietoalustan avulla ilmastomuutoksen vaikutuksia voidaan pienentää, löydät tästä.