Skip to main content

Esri siirtyy vektoripohjaisiin taustakarttoihin

Esri siirtyy vektoripohjaisiin taustakarttoihin viiden vuoden siirtymäkauden aikana


22. tammikuuta 2021

Esri on jo pitkään tarjonnut useita maailmanlaajuisia taustakarttavaihtoehtoja maksutta asiakkaidensa käyttöön. Perinteiset taustakartat ovat rasterimuotoisia, eli ne perustuvat karttakuviin. Taustakartat tuotetaan muodostamalla kartta-aineistojen pohjalta nopeasti latautuvia kuvatiiliä. Taustakarttojen käyttö on valmiiksi muodostettujen kuvatiilien ansiosta nopeaa. Niiden tuottaminen sen sijaan on hidasta, ja koko maailman osalta tuottaminen kestää useita kuukausia. Hitaus aiheuttaa viivettä uusien kohteiden ilmestymisessä Esrin taustakarttoihin; uusi tie siis ilmestyy kartalle vasta kuukausien päästä, kun uusi versio taustakartasta on muodostettu.

Uusi vektoritiiliteknologia mahdollistaa sen, että rasterimuotoisia karttatiiliä ei tarvita. Rasterin sijaan aineistosta muodostetaan vektoritiiliä, jolloin ne muodostuvat noin 200 kertaa nopeammin kuin rasteri ja mahtuvat 1000 kertaa pienempään tilaan. Päivitysten tekeminen on nopeaa, ja Esri voikin julkaista uusia versioita taustakartoista useammin ja nopeammin.

Esri on siirtymässä vektoritiiliteknologian käyttöön viiden vuoden siirtymäkauden aikana. Rasterimuotoisiin taustakarttoihin tehdään päivitys vielä tänä vuonna, mutta jatkossa uudet päivitykset tehdään vain vektorimuotoisiin taustakarttoihin.

Esri tarjoaa jo nyt enemmän vektorimuotoisia kuin rasterimuotoisia taustakarttoja. Niiden käyttöä voi siis jo testata ja siirtyä käyttämään niitä siirtymäkauden aikana. Yksi esimerkki nopealla syklillä päivittyvästä vektoritaustakartasta on Esrin julkaisema OpenStreetMap-aineistoon pohjautuva taustakartta, joka päivittyy kolmen viikon välein.

OpenStreetMap-aineistosta on saatavilla useita visualisointeja, joihin voi tutustua tästä linkistä