Menestystarina
Vantaan kaupunki luo parempaa elinympäristöä paikkatietopohjaisella järjestelmäkokonaisuudella
”Toiminnan ytimessä on kaupunkimalli, jonka avulla tieto välittyy sekä kaupungin sisällä että eri sidosryhmien kesken. Kaikki tieto tallentuu vain yhteen ainoaa paikkaan, jolloin tieto on aina ajantasaista ja kaikkien sitä tarvitsevien käytettävissä. Manuaalisesta työstä ja tietojen siirroista järjestelmien välillä luovutaan. Vantaan kaupungin maankäytön toimialan tuottavuus paranee, kun prosessit nopeutuvat ja niistä tulee tehokkaampia. Hankkeen myötä myös kaupungin julkisuuskuva, on kehittynyt. Koska ratkaisumme on ainutlaatuinen, ovat muut kaupungit olleet siitä erittäin kiinnostuneita. Benchmarkkaajia on käynyt meillä vierailulla – aina kaukaisesta Australiasta asti.”
Henry Westlin, kaupungininsinööri, Vantaan kaupunki
Vantaa on Suomen neljänneksi suurin kaupunki, jossa on yli 233 000 asukasta. Sijainti valtakunnallisesti merkittävien väylien varrella ja edelleen kehittyvä raideliikenne sekä kansainvälinen Helsinki-Vantaan lentokenttä tekevät Vantaasta ainutlaatuisen. Lentokentän kainalossa sijaitsee myös Aviapolis – monipuolinen yritys- ja asuinalue, jonka kasvu on Suomen nopeinta.
Vantaa on edelläkävijä uuden teknologian käyttöönotossa. Kaupungin työntekijöillä on mahdollisuus tehdä työtään paikasta riippumatta pilvipalveluita hyödyntäen, ja kaupunki tarjoaa runsaasti sähköisiä palveluita myös asukkailleen.
Menestystarina
MATTI, digitaalinen kokonaisratkaisu maankäytön, kaavoituksen, rakennusvalvonnan ja kuntateknisen infran elinkaaren hallintaan
Kaupungininsinööri Henry Westlin, Vantaan kaupungilta kertoo miten, toiminnan ytimessä on kaupunkimalli, jonka avulla tieto välittyy sekä kaupungin sisällä että eri sidosryhmien kesken. Kaikki tieto tallentuu vain yhteen ainoaa paikkaan, jolloin tieto on aina ajantasaista ja kaikkien sitä tarvitsevien käytettävissä. Manuaalisesta työstä ja tietojen siirroista järjestelmien välillä luovutaan. Vantaan kaupungin maankäytön toimialan tuottavuus paranee, kun prosessit nopeutuvat ja niistä tulee tehokkaampia. Hankkeen myötä myös kaupungin julkisuuskuva, on kehittynyt.
Haaste
MATTI-hanke sai alkunsa, kun 2014 Vantaan kaupungissa havahduttiin siihen, että 1980-luvulla hankitut maankäytön toimialan keskeiset tietojärjestelmät olivat osin teknologisesti vanhentuneita, eivätkä ne olleet keskenään yhteensopivia. Samalla heräsi tarve uuden teknologian mahdollisuuksien hyödyntämiseen, kuten esimerkiksi tietomallityöskentelyyn.
Järjestelmä kerrallaan tapahtuvan kilpailuttamisen sijaan Vantaan kaupunki päätyi vuonna 2016 kilpailuttamaan koko kokonaisuuden. Neuvottelumenetelmällä toteutetulla kilpailutuksella kaupunki halusi varmistaa valittavien järjestelmien yhteensopivuuden ja parhaat mahdolliset hyödyt tulevaisuudelle.
Menestystarinan avaintiedot
Asiakas
Vantaan kaupunki
Haaste
Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan tietojärjestelmien saattaminen 2020-luvulle.
Ratkaisu
MAankäytön Toimintamalli ja TIetojärjestelmä (MATTI) toimii Vantalla digitaalisena kokonaisratkaisuna maankäytön, kaavoituksen, rakennusvalvonnan ja kuntateknisen infran elinkaaren hallintaan.
Hyödyt
Tuottavuus paranee, kun prosessit nopeutuvat ja niistä tulee tehokkaampia ja kun, manuaalisesta työstä ja tietojen siirroista järjestelmien välillä luovutaan.
Ratkaisu
Vantaan kaupunki valitsi maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialalle kehitetyn uuden kokonaisratkaisun toimittajaksi Esri Finlandin. MAankäytön Toimintamalli ja TIetojärjestelmä (MATTI) toimii Vantaalla digitaalisena kokonaisratkaisuna maankäytön, kaavoituksen, rakennusvalvonnan ja kuntateknisen infran elinkaaren hallintaan. Ratkaisu sisältää kartta- ja paikkatiedon, prosessiperusteisen toiminnanohjauksen sekä asian- ja dokumenttienhallinnan. Kokonaisratkaisuun sisältyy myös projektinhallinta, yhteistoiminta eri sidosryhmien kanssa sekä etäkäyttö mobiililaitteilla. Esri Finland on toimittanut kokonaisratkaisun yhteistyössä M-Files Oy:n, Civilpoint Oy:n ja Nebula Oy:n kanssa.
Uuden tietojärjestelmäkokonaisuuden ohella MATTI-hankkeessa on kyse laajasta toiminnan muutoksesta. Vantaan kaupungin maankäytön toimialan asiantuntijat ovat yhdessä järjestelmätoimittajien kanssa luoneet toimialalle uudet digitaaliset toimintamallit. Uudet toimintamallit on dokumentoitu ja niitä on hankkeen edetessä oivallutettu laajasti henkilöstölle.
MATTI-hankkeen myötä infran elinkaarta pidetään Vantaalla jatkossa yllä kaupunkimallissa. Tiedot (esim. kiinteistö- ja kaavatiedot) kirjataan jatkossa vain kerran ja yhteen paikkaan, josta ne ovat saatavilla kaikkiin muihin prosesseihin. Keskitetty tietovarasto tukee edellä mainittua kaupunkimallia. Julkisen kaupunkitilan eli katujen ja puistojen osalta Vantaa on siirtynyt tietomallipohjaiseen suunnitteluun, rakentamiseen ja kunnossapitoon. Tietomallitekniikka parantaa suunnitelmien laatua, tiedon elinkaaren hallintaa sekä tiedon joustavaa liikkumista prosessien eri vaiheiden ja toimijoiden välillä. Lähtötietojen kerääminen ja lähtötietokokousten tarve suunnittelussa vähenee, koska järjestelmä ehdottaa ja analysoi kunkin suunnitteluvaiheen tarvitsemat lähtötiedot ja ohjelmistot suunnittelijan työpöydälle rooliperusteisesti.
Jatkossa työsuorituksia ohjataan Vantaalla herätteillä. Esimerkiksi kunnossapitäjälle välitetään mobiililaitteeseen ilmoitus kunnostettavasta kalusteesta, ja kun työ on valmis, työntekijä merkitsee sen valmiiksi. Työsuoritus päivittyy kaupunkimalliin automaattisesti ja päivitystapahtumasta jää jälki metatietona.
Hyödyt
Kokonaisratkaisun avulla Vantaa aikoo vähentää käytettävien järjestelmien määrää, ja päästä eroon tiedon kopioinnista ja pirstaloitumisesta eri järjestelmiin. Tehoa ja kustannussäästöjä toimintaan saadaan kokonaisvaltaisen prosessienhallinnan avulla, kun turha manuaalisuus poistuu ja asiantuntijoiden käytössä on koko ajan ajantasainen tieto. Dynaaminen tiedonhallinta mahdollistaa tehokkuuden nousun jopa kolmanneksella. Työnkulkua tehostetaan toiminnanohjausjärjestelmän kautta, jolloin turha odottelu ja hukkatyö vähenevät Lean-hengessä.
MATTI-hankkeen suurimmat rahalliset hyödyt arvioidaan saatavan tietomallipohjaisesta maarakentamisesta. Prosessien tehostuminen tuo työaikasäästöjä. Johdolla ja henkilöstöllä on käytössään reaaliaikainen tilannekuva esimerkiksi infran rakentamistilanteesta. Tähtäimessä on, että tulevaisuudessa kansalaiset ja muut toimijat voivat osallistua yhdessä kaupungin viranomaisten kanssa kaupungin suunnitteluun ja tiedon tuottamiseen avoimen virtuaalisen kaupunkimallin kautta.
Henkilöstö toimii jatkossa entistä itsenäisemmin ja jokainen vastaa omasta työsuorituksestaan, mikä edellyttää yhteisesti hyväksyttyjä pelisääntöjä. Uuden kokonaisratkaisun ja digitaalisten toimintamallien luomat hyödyt saavutetaan pitämällä kiinni sovitusta ja luopumalla vanhoista toimintatavoista.
Haluatko kuulla lisää?
Lähetä meille sähköpostia
Kirjoita viesti
Tavoitat meidät myös puhelimitse
Soita meille 0207 435 435