”Olen tyytyväinen yhteistyöhön Esri Finlandin kanssa. Toteutimme nopeasti ja ketterästi koronakarttasovelluksen, jolla pystyimme vastaamaan kansalaisten ja viranomaisten tietotarpeeseen. Palvelua on kehitetty edelleen ja tilannekuvaa on laajennettu oirekartta-palvelulla.”
ASIAKASTARINA
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n koronakarttasovellus kokosi tiedot laboratoriovarmistetuista koronavirustapauksista (COVID-19) Suomessa aikavälillä 27.3.2020 - 31.12.2021
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla toimiva tutkimus- ja kehittämislaitos. THL:n tehtävänä on väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, sairauksien ja sosiaalisten ongelmien ehkäiseminen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittäminen. THL toimii myös alansa tilastoviranomaisena. Laitos palvelee valtion ja kuntien päättäjiä, alan toimijoita, järjestöjä, tutkimusmaailmaa ja kansalaisia.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toimii tartuntatautien torjunnan asiantuntijalaitoksena Suomessa ja seuraa tartuntatautitilannetta sekä ylläpitää valtakunnallista tartuntatautirekisteriä tartuntatautilakiin ja -asetukseen perustuen.
Haaste
Joulukuussa 2019 Kiinassa ilmeni keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi todettiin uusi koronavirus (2019-nCoV). Tartuntatautien torjunnan asiantuntijalaitoksena Suomessa toimiva Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seurasi tilannetta tiiviisti heti alkumetreiltä alkaen ja arvioi sitä säännöllisesti yhdessä Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa.
Ensimmäinen Suomessa varmistettu koronavirustartunta todettiin matkailijalla ja THL tiedotti siitä 29. tammikuuta 2020. Hiihtolomien aikaan helmikuussa tilanteet muuttuivat nopeasti ja kuukauden lopussa todettiin ensimmäiset laajemmat ryvästymät ja paikalliset tartuntaketjut Euroopassa. Maaliskuun alussa koronaviruksen epidemiatilanne Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa muuttui nopeasti ja Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11. maaliskuuta.
Uusi koronaviruspandemia ja siitä eri suunnilta tuleva, osin ristiriitainen informaatio oli omiaan aiheuttamaan monelle suomalaiselle huolta ja epävarmuutta. Tiedottamalla aktiivisesti kulloinkin vallitsevasta tilanteesta ja antamalla toimintaohjeita THL on vastannut kansalaisten tiedontarpeeseen.
Menestystarinan avaintiedot
Asiakas
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Haaste
Koronaviruspandemia – Kansalaisten tilannekuvapalvelut
Ratkaisu
Karttasovellus on rakennettu ArcGIS Online pilvipalvelulla. Karttasovelluksen pohjana oleva data on THL:n tuottama ja se haetaan karttasovellukseen avoimen rajapinnan linkin kautta.
Hyödyt
THL:n koronakarttasovellus tarjoaa kansalaisille luotettavaa tietoa laboratoriovarmistetuista koronavirustapauksista (COVID-19) Suomessa.
Ratkaisu
Esrin DRP -ohjelma (Disaster Response Program) on tarjonnut apua erilaisissa hätä- ja poikkeustilanteissa yli 20 vuotta. Koronaviruspandemiassa Esri tarjoaa tukeaan maailmanlaajuisesti paikkatietoratkaisujen ja asiantuntemuksen muodossa pandemian leviämisen ehkäisemiseen ja poikkeustilanteessa selviämiseen. Suomessa THL ja Esri Finland avasivat yhteistyökeskustelut katastrofivalmiusohjelman mukaisesta avusta 17.3.2020. Yhteistyön alkumetreillä tunnistettiin tarve kansalaisten tilannekuvapalvelulle, jonka rakentaminen eteni ketterästi.
27.3.2020 THL avasi ensimmäisen version karttasovelluksesta, johon koottiin tiedot laboratoriovarmistetuista COVID-19-tapauksista Suomessa. Kevään ja syksyn 2020 aikana sovellusta on kehitetty edelleen ja huhtikuun lopusta alkaen se on ollut saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi.
Sovelluksessa esitetään varmistetut tapaukset Suomessa, taudin ilmaantuvuus sekä tapaus- ja testimäärät sairaanhoitopiireittäin ja kunnittain. Karttanäkymässä näytetään oletuksena 14 vuorokauden ilmaantuvuus eli tapausten määrä 100 000:ta asukasta kohden. Suomen tapausmääriä voi tarkastella näytteenottopäivän mukaan sekä tautitapausten kokonaiskertymänä. Palvelussa on myös testausmäärätiedot sairaanhoitopiireittäin. Tapausmäärän ja tehtyjen testien määrän lisäksi suluissa esitetään muutos suhteessa edelliseen päivään. Sairaanhoitopiireittäin esitettyjen testimäärien pohjalta on myös laskettu väestöön suhteutettu testausmäärä sekä positiivisten tapausten osuus.
Palvelusta löytyy myös tietoa tautitapauksista ikäryhmittäin, tapausten sukupuolijakauma sekä taulukkona tapausten määrä niissä kunnissa, joissa on todettu enemmän kuin neljä COVID-19-tapausta. Jos kunnassa on 0–4 tautitapausta, ei tapausmäärää ilmoiteta yksityisyydensuojan varmistamiseksi.
Karttasovelluksen tiedot perustuvat tartuntatautirekisterin tietoihin. Näytteenottopäivästä kuluu noin 2–4 päivää ennen kuin näyte on analysoitu, kirjattu ja tieto on päivittynyt tartuntatautirekisteriin. Karttasovelluksen tiedot päivitetään päivittäin.
Koronakarttasovelluksen tietosisältöä ja ominaisuuksia kehitetään edelleen. Koronakarttasovelluksen rinnalle THL julkaisi toukokuussa 2020 oirekartta -palvelun, joka kertoo sen, paljonko kansalaiset ovat ilmoittaneet koronavirukseen liittyviä oireita eri sairaanhoitopiireissä ja koko maassa. Oiretiedot on saatu Omaolo.fi -palvelun koronavirustaudin oirearviosta kansalaisten omien ilmoitusten perusteella.
Hyödyt
Suomessa koronvirustapaukset on pyritty tunnistamaan nopeasti ja erilaisilla torjuntatoimilla on pyritty vähentämään etenkin iäkkäiden ja perussairauksista kärsivien sairastumista. Luotettavalla viestinnällä on merkittävä rooli viruksen laajemman leviämisen estämisessä. Ketterästi yhteistyössä toteutetuilla karttasovelluksella on pystytty vastaamaan sekä viranomaisten että kansalaisten tiedontarpeeseen, josta kertovat palvelun käyttöluvut. 30.9.2020 koronakarttasovellusta on katsottu jo yli 9,5 miljoonaa kertaa ja oirekarttaa lähes 440 000 kertaa.
Koronakartan ylläpito THL:n palveluna on lakannut 31.12.2021
Koronakartan ylläpito THL:n palveluna on lakannut 31.12.2021. Sisällöt löytyvät Koronatapaukset, sairaalahoidon tilanne ja kuolemat -sivustolta.
Haluatko kuulla lisää?
Lähetä meille sähköpostia
Kirjoita viesti
Tavoitat meidät myös puhelimitse
Soita meille 0207 435 435