Ennen Esrin ratkaisua meillä ei ollut dataa kerättynä yhteen paikkaan. Nyt meillä on katulamppujen ja rakennusten sekä pumppaamoiden kulutustiedot samassa paikassa. Samalla mahdollistuu alueellisen sähkön kulutusanalyysin tarkastelu yhdessä monien muiden tietojen kanssa. Ennen keräsimme tiedot käsin. Nyt sen hoitaa Esrin ArcGIS.
MENESTYSTARINA
Porin kaupunki seuraa energiatehokkuutta ja saa aikaan merkittäviä säästöjä paikkatiedon ja IoT:n avulla
Menestystarina
Porin kaupunki seuraa energiatehokkuutta ja saa aikaan merkittäviä säästöjä paikkatiedon ja IoT:n avulla
Tilayksikön päällikkö Mikko Viitala, Porin kaupungista kertoo miten Porissa luotiin paikkatiedon avulla rakennusomaisuuden tilannetta ja muutoksia reaaliaikaisesti seuraava ratkaisu.
Porin kaupunki on väkiluvultaan Suomen kymmenenneksi suurin kaupunki (n. 84000 asukasta v. 2019) sekä Satakunnan maakuntakeskus. Porin kaupunki tarjoaa asukkailleen lain määrittelemien tehtävien mukaiset palvelut, jotka vaativat kuhunkin toimintaan ja palveluun sopivat tilat. Porin kaupunkikonsernilla on omistuksessaan noin tuhat rakennusta käsittäen muun muassa koulurakennukset, päiväkodit, terveyskeskukset, vanhainkodit, sairaalan sekä muut perusturvan kiinteistöt.
Haaste
Porin kaupunkikonsernin omistukseen kuuluvien rakennusten hallinnointi on hajaantunut yli neljällekymmenelle kaupungin omistamalle yhtiölle, ja rakennuksia koskevaa tietoa on tallennettu moniin eri tietojärjestelmiin, joita ei ole integroitu keskenään. Rakennuksista saatavan tiedon määrä on kasvanut viime aikoina valtavasti, ja tietoa on saatavilla monipuolisesti myös reaaliaikaisena.
Koska tieto oli siiloutunut eri järjestelmiin, puuttui kiinteistönjohdolta objektiivinen ja ajantasainen tilannekuva rakennusomaisuudesta, jonka kustannukset vuositasolla ovat merkittäviä; yksin energiakustannukset olivat luokkaa 10 milj. euroa/vuosi.
Menestystarinan avaintiedot
Asiakas
Porin kaupunki, tekninen toimiala
Haaste
Ajantasaisen tilannekuvan aikaansaaminen kaupungin rakennusomaisuudesta ja sen energiankulutuksesta.
Ratkaisu
ArcGIS Enterprise (Server), ArcGIS Online, Operations Dashboard for ArcGIS ja Insights for ArcGIS (testikäytössä), Workforce for ArcGIS (palvelupyynnöt).
Hyödyt
Parempi tuki päätöksenteolle, kunnossapidon ennakoitavuus, kustannustietoisuuden parantuminen sekä merkittäviä säästöjä energiakustannuksissa.
Ratkaisu
Porin kaupunki halusi löytää ratkaisun, jolla rakennusomaisuuden tilannetta ja muutoksia erityisesti energiatehokkuuden osalta voitaisiin seurata reaaliaikaisesti. Koska Porin kaupunkikonsernissa on jo pitkään hyödynnetty paikkatietojärjestelmiä muun muassa kaupunkisuunnitteluun ja maapohjan omistuksen hallinnointiin, lähdettiin ratkaisua hakemaan paikkatiedon avulla.
Ratkaisuksi rakennustietojen seurantaan löytyi Esrin ArcGIS GeoEvent Extension for Server -sovellus, joka yhdistää virtuaalisesti reaaliaikaisen datan paikkatietojärjestelmään. Reaaliaikaista tilannekuvaa seurataan ArcGIS Online -pilvipalvelussa Operations Dashboard for ArcGIS -sovelluksen kautta luomalla sinne helposti tarkasteltavia visuaalisia käyttöliittymiä (mittareita; ks. kuva alla). Lisäksi järjestelmään voidaan lisätä geotriggereitä tai muita tarvittavia hälytyksiä.
Paikkatieto yhdistää rakennusomaisuustiedon ja muun muassa antureiden kautta saatavan reaaliaikaisen informaation. Käytännössä ratkaisu vaati ensin antureiden sijaintitiedon lisäämisen aineistoon. Esri Finlandin tukipalvelun opastuksella saatiin anturidata liitettyä kartalle reaaliaikaisesti päivittyvänä ja toteutettiin reaaliaikainen tilannekuva rakennuksien sisäilmastosta yllä mainittujen sovellusten avulla.
Ratkaisun avulla voidaan seurata kaikkea kiinteistöihin liittyvää tietoa. Seurattavia reaaliaikatietoja ovat esimerkiksi sähköenergian kulutus, lämmitysenergia, ilmastointi, lämpötila, valoisuus, kosteus, veden kulutus sekä paloilmoittimet. Näiden lisäksi tilannekuvaan saadaan mukaan taloustiedot (mm. kiinteistöön liittyvät ostolaskut ja kulutusten hintaseuranta), kulunvalvonta, kamerat ja murtohälytykset sekä huoltokirjat ja tarkastukset. Järjestelmässä voidaan siis hyödyntää myös kentältä kerättävää tietoa käyttäen apuvälineenä Collector for ArcGIS tai Workforce for ArcGIS -sovelluksia. Lisäksi energiadataa sekä huoltopyyntöihin liittyvää dataa voidaan helposti analysoida tarkemmin Insights for ArcGIS -sovelluksen avulla.
Hyödyt
Tuomalla kaikki kiinteistöihin liittyvät tiedot tarkasteltaviksi yhteen käyttöliittymään kiinteistönjohto saa jatkuvasti päivittyvän reaaliaikaisen kokonaiskuvan rakennusomaisuuden tilanteesta ja siinä tapahtuvista muutoksista. Ratkaisu yhdistää strategisen ja operatiivisen kiinteistönjohdon tiedon ja tukee näiden molempien päätöksentekoa.
Paikkatietojärjestelmän tuoma tilannekuva auttaa ennakoimaan ja suunnittelemaan kiinteistöjen kunnossapitoa. Ratkaisu mahdollistaa myös rakennusten talouden ja arvon seurannan suhteessa kiinteistön tarpeeseen. Kustannustietoisuus paranee merkittävästi, ja kulutustietoja on mahdollista optimoida – esimerkiksi muuttaa ilmastointia tai valaistusta lämpötilan tai vuodenajan mukaan.
Energiatehokkuuden seurannassa paikkatietojärjestelmän visualisointiominaisuuksien avulla löydetään helposti paljon energiaa kuluttavat rakennukset, joihin kannattaa panostaa toimenpiteitä. Energiakustannusten pienentäminen 5–10 prosentilla tuo vuositasolla säästöjä puolesta miljoonasta miljoonaan euroon.
Haluatko kuulla lisää?
Lähetä meille sähköpostia
Kirjoita viesti
Tavoitat meidät myös puhelimitse
Soita meille 0207 435 435