ASIAKASTARINA

Lahti Aqua hallinnoi verkostojen saneeraus- ja investointikohteita paikkatietopohjaisesti ArcGIS-alustalla

Lahti Aqua Oy on Lahden kaupungin omistama vesihuoltoyhtiö. Lahti Aqua konserniin kuuluvat tytäryhtiöt Aqua Palvelu Oy, Aqua Verkko Oy ja LABIO Oy. Yhtiö tuottaa vesihuoltopalveluita Lahden, Hollolan ja Iitin alueella yhteensä 147 000 ihmiselle ja yritykselle. Vuoden 2025 alusta myös heinolalaiset liittyvät Lahti Aquan asiakkaiksi. Lisäksi Lahti Aqua johtaa vettä Orimattilaan. Verkostoja yhtiöllä on kaiken kaikkiaan yli 3100 km, joista vesijohtoverkostoa on yli 1300 km, viemäriverkostoa 1200 km ja hulevesiverkostoa lähes 600 km.

Lahti Aquan tärkeimpiin tavoitteisiin kuuluu vesihuoltopalveluiden operointi asiakkaille korkealaatuisina, toimintavarmasti ja kustannustehokkaasti. Yhtiö haluaa varmistaa, että verkostot pysyvät toimivina sekä kestävinä ja on siksi panostanut omaisuudenhallinnan työkaluihin, joista viimeisimpänä on käyttöönotettu ArcGIS-alustalla toimiva investointi- ja saneerauskohteiden hallinnan ratkaisu.

Haaste

Vuonna 2019 Lahti Aqua -konsernissa päätettiin panostaa omaisuudenhallinnan kehittämiseen. Verkostotietojen eheyttämisen lisäksi tavoitteeksi määritettiin entistä tarkempi ja oikea-aikainen saneerausinvestointien sekä kunnossapitotöiden kohdistaminen. Työ aloitettiin tilannekuvan muodostamisella, jolla kartoitettiin , mihin investointeja kannattaa tehdä ja missä järjestyksessä putkien saneeraus ja muut kunnossapidon toimenpiteet kannattaa toteuttaa.

Verkostojen teknisen kunnon ja elinkaaren vaiheen arviointiin sekä seurantaan, otettiin käyttöön kohteille ja alueille luotu kuntoindeksilaskentamalli. Verkkotietojärjestelmän suuret tietomäärät läpikäytiin ja luokiteltiin kuntoindeksilaskentamallin mukaisesti. Putket ja kaivot pisteytettiin lajeittain havaintojen perusteella, jonka pohjalta tehtiin indeksivertailu ja saneerausalueiden määrittely. Excel-taulukkonäkymistä tulokset olivat nähtävissä kohteittain ja alueittain. Johtopäätöksien tekeminen oli kuitenkin käytössä olleella toteutuksella vaikeaa, eikä ratkaisu ollut optimaalinen investointi- ja saneerauskohteiden hallintaan.  

Lahti Aqua päätti kartoittaa markkinoita saneeraus- ja investointiohjelman hallintaan tarkoitetun ratkaisun hankkimiseksi. Yhtiön tarpeita vastasi Esri Finlandin ratkaisu, joka täytti Lahti Aquan vaatimusmäärittelyn. Yhteistyö Lahti Aquan ja Esri Finlandin kesken käynnistyi syksyllä 2023.

Menestystarinan avaintiedot

Asiakas
Lahti Aqua Oy

Haaste
Saneeraus- ja investointikohteiden hallinta

Ratkaisu
ArcGIS-alustalla toteutettu saneeraus- ja investointikohteiden hallintatyökalu 

Hyödyt
Ajantasainen tilannekuva verkoston saneerauskohteista, -velasta ja kriittisyysasteet sekä verkoston arvo, pituudet ja materiaalit ovat helposti nähtävissä visuaalisesta käyttöliittymästä alueittain että verkkolajeittain. Työkalun avulla saneerausohjelmia on helppo hallita ja raportoida.

Ratkaisu

Projektin ensimmäisessä vaiheessa toteutettiin tiedonsiirto Trimble NIS -pääverkkotietojärjestelmästä ArcGIS-alustalle. Vaativa vaihe saatiin onnistuneesti ratkottua Lahti Aquan IT-asiantuntijoiden, Lahden kaupungin IT-palvelutoimittaja Fujitsun, Trimblen ja Esri Finlandin asiantuntijoiden tiiviissä yhteistyössä. Trimblen verkkotietojärjestelmään luotiin tietokantanäkymiä, joista tiedot siirretään automaatiolla joka yö ArcGIS-alustalle.

Trimble NIS -verkkotietojärjestelmässä tehtävää kuntoindeksilaskentaa ja saneerausalueiden priorisointia voidaan nyt tehokkaasti hallita ArcGIS Online -alustalla paikkatietopohjaisesti. Verkkotietojärjestelmässä tehtävän kuntoindeksilaskennan jälkeen kuntoindeksiarvot yhdistetään kohteen perustietoihin ArcGIS-alustalle. ArcGIS Data Interoperability extension (FME) -laajennuksella saneerausalueille lasketaan kaikki tarvittavat tiedot.

Putkien kuntoindeksiarvot, koot, materiaalit ja määrät on visualisoitu ArcGIS DashBoard -sovelluksen tilannekuvanäkymille, joista ne ovat helposti nähtävissä. Tilannekuvanäkymät osoittavat esimerkiksi kohteet, jonne kannattaa budjettinäkökulmasta kohdistaa kunnossapitotoimenpiteet.  Ajantasaiset näkymät auttavat myös pienten kunnossapitotöiden tehokkaaseen kohdentamiseen.

Hyödyt

Lahti Aqualla on nyt käytössään saneeraus- ja investointiohjelman hallintaan tarkoitettu työkalu. Visuaalinen käyttöliittymä osoittaa ajantasaisen tilannekuvan verkoston arvosta, saneerauskohteista alueittain ja verkkolajeittain. Lisäksi seuraaville vuosille lukitut saneerausohjelmien kohteet saadaan informatiivisiin karttanäkymiin, riveille ja graafeihin.

Aiemmin taulukkomuotoisesta esitystavasta vaikeasti hahmotettavat saneerausalueet ovat nyt nähtävissä visuaalisesti kaksiulotteisella kartalla. Saneerausalueita tai muita valittuja kohteita voidaan tarkastella kartalla alueittain kuntoindeksilaskennan pisteytysten mukaisessa järjestyksessä. Saneerausalueiden väritys paljastaa alueen saneeraustarpeen kriittisyyden. Alueiden sisällä yksittäisiä kohteita on visualisoitu siten, että yksittäisten kohteiden pisteytys ja alueen kohteiden keskinäinen prioriteetti ovat helposti nähtävissä.

Kuva: Karttanäkymästä on nähtävissä, mitkä alueet vaativat ensisijaisesti toimenpiteitä. Tummempi väritys kertoo kuntoindeksilaskennan mukaisesti alueen kohteiden keskimääräistä heikommasta kunnosta ja saneeraustoimenpiteiden kriittisyydestä.
Kuva: Kartalla on näkymä huonokuntoisimmista, eli kuntoindeksilaskennassa isoimman pisteluvun saaneista alueista.
Kuva: Alueen sisältä voidaan tarkastella yksittäisten kohteiden pisteytystä ja tunnistaa ne kohteet, joihin toimenpiteitä tulisi ensisijaisesti kohdistaa.

Lahti Aquan saneeraus- ja investointikohteiden hallinta työkalun rakentaminen ArcGIS-alustalla sujui suunnitellusti ja projekti pysyi budjetissa sekä aikatauluissa. Ratkaisu on tarjonnut yhtiölle ennalta odottamattomia hyötyjä: verkostopituuksien ja materiaalien raportointi on nyt aiempaa parempaa ja ajantasaisempaa. Projektin myötä Lahti Aqua on saanut paremman käsityksen verkosto-omaisuudestaan sekä pystynyt tarkentamaan ja eheyttämään verkkotietojärjestelmässä olevia tietoja.

Lahti Aquassa nähdään, että ArcGIS-ratkaisuja voidaan tulevaisuudessa hyödyntää laajemmin mm. yhteishankkeiden suunnitteluun, tiedon jakamiseen ja erityyppisten kuntotietojen alueellisessa yhdistämisessä. Suunnitelmissa on myös siirtää kuntoindeksilaskenta ArcGIS-alustalle, mikä mahdollistaa alustan entistä laajemman hyödyntämisen.

Haluatko kuulla lisää?

Lähetä meille sähköpostia

Kirjoita viesti

info@esri.fi

Tavoitat meidät myös puhelimitse

Soita meille 0207 435 435

0207435435