Olemme kaivanneet selkeää ja personoitua tapaa asioiden esittämiseen niin kuntalaisille kuin kaupungissamme vieraileville tahoille. Toiveena on ollut löytää visuaalisesti kiinnostava ja karttatekniset ominaisuudet yhdistävä esitystapa. Ennen aineistot ja asiakokonaisuudet olivat hajautettuina useampaan paikkaan, mutta nyt avuksi löytyi Esrin tarinakartta.
MENESTYSTARINA
Hyvinkään kaupunki otti vauhtia työpajasarjasta ja jakaa nyt tietoa vastuullisuushankkeistaan interaktiivisella ja vaikuttavalla tarinakartalla
Hyvinkää on vihreä ja vireä lähes 47 000 asukkaan kaupunki Pohjois-Uudellamaalla reilun puolen tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista. Hyvinkää on kasvanut teollisuustaajamasta talousalueensa keskukseksi kunnioittaen perinteitä niin rakentamisessa kuin luonnonläheisyyden säilyttämisessä.
Lähtötilanne
Hyvinkään kaupungissa on toteutettu erilaisia vastuullisuushankkeita liittyen esimerkiksi vanhojen kasvikantojen säilyttämiseen. Hyvinkää on pyrkinyt säilyttämään yleisillä alueilla kasvavat vanhat omenapuut sekä muita vanhoja kasveja mahdollisimman pitkäikäisiksi, koska niiden sisältämä geeniperimä ylläpitää luonnon monimuotoisuutta. Hyvinkäällä 1800-luvun puolelta aina 1960-luvulle asti toimineen Valtion Rautateiden Keskuspuutarhan ansiosta kaupungissa on paljon paikallista kasvikantaa, joka on paikallisesti merkittävää sekä kasvinäkökulmasta kestävää ja säilyttämisen arvoista. Hyvinkään nimikkokasvi onkin nykyisen Jussintorin kohdalla sijainneessa Keskuspuutarhassa kehitetty rautatienomenapuu. Vanhoihin omenapuihin liittyvästä vastuullisuushankkeesta oli tuotettu erillisiä esittelymateriaaleja, kuten omenapuupyöräilyreitti, mutta projektista ei ollut saatavilla yhtenäistä esityskokonaisuutta.
Menestystarinan avaintiedot
Asiakas
Hyvinkään kaupunki
Haaste
Tarve esitellä vastuullisuushankkeita selkeässä ja yhtenäisessä muodossa.
Ratkaisu
Esri Finlandin järjestämä Vaikuttavaa vastuullisuusviestintää -työpajasarja ja ArcGIS StoryMaps -tarinakarttasovellus.
Hyödyt
Hyvin hyvinkääläiset omenapuut -tarinakartta julkaistu sekä suomen- että englanninkielisenä versiona. Osallistuminen Esrin ja YK:n tarinakarttakilpailuun. Jatkoideoita tarinakarttasovelluksen hyödyntämiseen jo olemassa.
Ratkaisu
Hyvinkään kaupungissa kuultiin syyskuussa 2020, että Esri Finland oli järjestämässä Vaikuttavaa vastuullisuusviestintää -työpajasarjan, jonka tarkoituksena oli auttaa kuntia tekemään vastuullisuushankkeitaan ja -toimiaan näkyvämmiksi ArcGIS Online -pilvipalveluun sisältyvän ArcGIS StoryMaps -tarinakarttatyökalun avulla. Tarinakarttasovellus oli Hyvinkään kaupungilla tiedossa, sillä kaupunginmuseo oli käyttänyt tarinakarttatyökalua jo aikaisemmin näyttelyiden esitysmateriaalin tekemiseen, mutta vastuullisuushankkeiden esittelyyn tarinakarttoja ei ollut kokeiltu. Työpajasarja kuulosti mielenkiintoiselta, ja tässä nähtiin hyvä mahdollisuus sekä valmis formaatti lähteä esittelemään yhtä tehdyistä hankkeista uudella metodilla ja samalla ottaa tarinakarttatyökalu ohjatusti haltuun.
Esri Finlandin työpajasarja järjestettiin lokakuussa 2020, ja se koostui kolmesta noin viikon välein järjestetystä virtuaalisesta työpajasta, joiden kesto oli 1–1,5 tuntia kerrallaan. Ensimmäisessä työpajassa annettiin eväät ArcGIS StoryMaps -sovelluksen käyttöön ja tarinakartan aloittamiseen, jonka jälkeen tarinakarttaa työstettiin omatoimisesti eteenpäin. Seuraavassa tapaamisessa oli mahdollisuus esittää itsenäisen työskentelyn aikana heränneitä kysymyksiä ja saada niihin vastauksia Esri Finlandin asiantuntijalta sekä kuulla muiden työpajaan osallistuvien kokemuksia ja heitä askarruttavia asioita. Viimeisessä työpajassa osallistujat esittivät tarinakarttansa muille osallistujille, ja siellä sai vielä ideoita oman esityksen parantamiseen. Esri Finlandin asiantuntijan ammattitaito oli käytettävissä myös varsinaisen työpajasarjan jälkeen, mikä tarjosi hyvän mahdollisuuden kysyä kommentteja työn viimeistelyyn.
Hyvinkään kaupungin osallistujat kokivat työpajasarjan erittäin hyväksi. Työpajoissa edettiin ennalta annetun aikataulun ja ohjelman mukaisesti, ja Esri Finlandin asiantuntijalta sai riittävästi ohjausta sekä hyviä vinkkejä ja neuvoja tarinakartan luomiseen niin sessioiden aikana kuin niiden jälkeen. Yksi työpajasarjan ehdottomia vahvuuksia oli muiden osallistujien vertaistuki; osallistujilta tuli paljon kysymyksiä ja myös sellaisia, joita ei itse osannut kysyä. Osallistujien erilaisten tarpeiden vuoksi työpajassa löytyi uusia asioita, ideoita ja ahaa-elämyksiä kokeiltavaksi myös itselle.
Lopputulos
Työpajasarjan tuloksena syntyi tarinakartta aiheesta Hyvin hyvinkääläiset omenapuut, tai laajemmin hyvin hyvinkääläiset kasvit eli vanhat kasvikannat. Tarinakartan tekemisessä hyödynnettiin vanhojen omenapuiden ympärille aiemmin tehtyä esittelymateriaalia kokoamalla sitä yhteen ja jäsentämällä sitä selkeäksi kokonaisuudeksi. Samalla vastuullisuushanketta saatiin tuotua esille useammalta eri kulmalta. Näin koko projektista muodostui visuaalisesti näyttävä ja selkeä esittelykokonaisuus.
Tarinakarttaan saatiin sisällytettyä suuri määrä tietoa ja materiaalia. Esitys tutustuttaa omenapuiden yleiseen historiaan, Hyvinkään vanhojen omenapuiden alkuperään ja sijaintiin sekä omenapuupyöräilyn reittiin ja kohteisiin. Koska asukkaat saavat poimia omenoita Hyvinkään kaupungin yleisillä alueilla sijaitsevista omenapuista, sisältää tarinakartta tarkat tiedot näistä puista lajikkeineen karttamuodossa. Lisäksi se avaa merkityksellistä vastuullisuusprojektia, jossa vuodesta 2011 alkaen Hyvinkäällä on kerätty geenipankkitietoa vanhoista kasvikannoista ja luotu uusia kasviyksilöitä kasvamaan ja säilymään tuleville sukupolville Lounatuulenpuiston Hyvin hyvinkääläiset -kasvikokoelmassa.
Hyvinkään kaupunki osallistui tarinakarttansa englanninkielisellä versiolla myös Esrin ja YK:n Sustainable Development Solutions -verkoston yhdessä käynnistämään 2020 ArcGIS StoryMaps -kilpailuun, joka sulkeutui marraskuussa 2020. Kilpailuun osallistuvan tarinakartan tuli käsitellä yhtä tai useampaa YK:n kestävän kehityksen tavoitetta; Hyvinkään työ käsitteli tavoitetta 15 ”Life on Land”. Kilpailun ammattilaissarjaan osallistui yhteensä 151 eri organisaation työtä 47 maasta, joiden joukosta valittiin 20 finalistia, joista kolme Euroopasta. Hyvinkään tarinakartta ei päässyt finaaliin asti, mutta sen tekijät ovat oikein tyytyväisiä lopputulokseen. Kilpailuun osallistuminen varmisti työn saamisen valmiiksi tiettyyn päivämäärään mennessä, eikä antanut mahdollisuutta jäädä hiomaan yksityiskohtia loputtomiin.
Kokemukset tarinakartan rakentamisesta
ArcGIS StoryMaps -sovellus osoittautui todella monipuoliseksi työkaluksi. Tarinakartan tekijät yllättyivät sovelluksen tarjoamista lukuisista eri mahdollisuuksista mitä moninaisempien esitysten tekemiseen, kun vain uskalsi ja jaksoi kokeilla. Tarinakarttaan oli mahdollista liittää esimerkiksi videoita, tekstiä, valokuvia, lähestymiskarttoja ja taustakuvia, ja sisällön pystyi jäsentämään hyödyntäen muun muassa välilehtiä ja palstoitusta. Monipuolisten työkalujen ansiosta tarinakartalla oli mahdollista näyttää visuaalisesti paljon erilaisia tietoja samalla kertaa.
Tarinakartan rakentaminen oli hyvinkääläisten mielestä sekä mielenkiintoista että helppoa ja vaivatonta, kun ensin oli mietitty esiteltävät asiat ja niiden järjestys suurin piirtein - muokkaustyökalujen suhteen vallitsi lähinnä runsauden pula. Esimerkkeinä hyödyntämistään elementeistä tekijät nostivat esiin ns. liukurikartan (swipe), joka mahdollistaa aikavertailun tekemisen kartalla, sekä kohdetaulukon (grid layout), joka näyttää kartalla reitin ja samaan aikaan taulukossa reittikohteet. Suurimmat haasteet tarinakartan rakentamisessa liittyivät karttamateriaaleihin, ja karttatekniseen työhön meni jonkin verran aikaa. Taustamateriaalien rakentelu samoin kuin tarinakartan sisällön etsiminen ja kasaaminen olivat projektin työläin osuus, sen jälkeen itse tarinakarttasovelluksen käyttö oli helppoa.
ArcGIS StoryMaps -tarinakartoille on Hyvinkäällä poikinut jo lisäkehityskohteita, ja muun muassa liikuntapalveluiden puolella on ollut kiinnostusta niiden hyödyntämiseen. Tarinakarttojen mahdollisuudet ovatkin mitä moninaisemmat, kun vain aikaa niiden työstämiseen löytyy.
Haluatko kuulla lisää?
Lähetä meille sähköpostia
Kirjoita viesti
Tavoitat meidät myös puhelimitse
Soita meille 0207 435 435