Nyt kun Hangon Sataman infraomaisuus on kartoitettu ja digitaalisesti dokumentoitu, on seuraavaksi vuorossa kohteiden huoltotoimenpiteiden seuranta sekä erilaisten antureiden keräämän dynaamisen datan liittäminen osaksi kokonaisuutta.
MENESTYSTARINA
Hangon Satamassa päätöksenteon tukena toimii tietomallipohjainen paikkatietoalusta
Suomen eteläisemmällä kärjellä sijaitseva 150-vuotias Hangon Satama on yksi merkittävämpiä kansainvälisten merikuljetusten solmukohtia Suomessa. Toimintaa harjoitetaan kolmessa satamaosassa: Länsisatamassa, Ulkosatamassa sekä Koverharin satamassa. Luotettavasti, tehokkaasti, turvallisesti ja ympäristöystävällisesti toimiva Hangon Satama palvelee ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä
Haaste
Satama-alueen dokumentaatio oli pääsääntöisesti arkistoitu paperimuodossa mappeihin. Tuhoutumisvaaran lisäksi oikean tiedon löytäminen oli arkistosta haastavaa. Lisäksi tiedon käytettävyyttä hankaloitti se, että eri henkilöillä oli ollut erilaiset tavat luokitella tietoa. Arvokas dokumentaatio sisälsi paljon historiatietoa, jonka haluttiin säilyvän jatkossakin.
Ratkaisu
Hangon Satama otti vuonna 2016 käyttöön pilvipohjaisen ArcGIS Online -paikkatietoalustan ja aloitti dokumentaatiotietokannan digitalisoinnin. Paperiarkiston dokumentit skannattiin Microsoft Sharepoint -pohjaiseen arkistoon, joka yhdistettiin ArcGIS Online -alustaan. Arkistoidut kohteet yhdistettiin niiden sijaintitietoon ja niille luotiin ArcGIS Online -tunniste, jota käytetään arkistoinnissa. Samaan tietokantaan vietiin myös jo digitaalisessa muodossa olleet tiedostot, kuten CAD-dokumentit.
Hangon Sataman infrastruktuurin kaikki kohteet löytyvät nyt ArcGIS Online -karttakäyttöliittymästä, jossa niitä voi tarkastella tarkemmin ja josta löytyy myös linkit kohteiden dokumentaatioon. Oman arkiston lisäksi sovellukseen tuodaan dataa myös muista tietolähteistä, kuten sataman putki- ja viemärilinjatietoa Hangon kaupungilta, AIS-vastaanottimen aluspositiotietoa sekä erilaista kartoitus- ja dronekuvauksista kerättyä tietoa.
Hyödyt
Hangon Sataman toteuttama kohteiden dokumentaation sijaintipohjainen digitalisointi teki tietojen käsittelystä tehokkaampaa, tarkempaa ja laadukkaampaa. Satama-alueen tietojen tallentaminen ja päivittäminen ratkaisuun helpottaa tiedonhallintaa ja vähentää virheiden riskiä. Tietomallipohjainen kartta mahdollistaa satama-alueen tarkan ja yksityiskohtaisen visualisoinnin, mikä helpottaa suunnitteluprosessia. Sen avulla on mahdollista simuloida erilaisia skenaarioita ja arvioida niiden vaikutuksia satama-alueen toimintaan.
Pilvipohjainen alusta toimii ajantasaisena tilannekuvasovelluksena ja mahdollistaa tiedon jakamisen myös kenttäsovelluksiin. Yhteistyö on sujuvaa, kun samat tiedot näkyvät reaaliaikaisesti sekä toimistolla että kentällä olevissa mobiilikäyttöliittymissä. Alueella operoivat työntekijät voivat puhelimistaan sekä seurata tilannetta että lisätä tietoa sovelluksen kautta muiden toimijoiden tiedoksi. Tämä on erityisen tärkeää erityisesti mahdollisissa onnettomuustilanteissa
Esimerkki poikkeamatilanteesta
Esimerkki tilannekuva öljyvuodosta: Desktop näkymä poikkeamailmoituksista, jonka avulla seurataan poikkeamien tilannetta.
Mobiili poikkeamailmoituslomake, jolla poikkeamatiedot kerätään.
”Öljyvuoto”-poikkeama näkyy suoraan myös Pelastustoimen kartalla. Määrättyjen poikkeamatyyppien sijainnit ja taustatiedot (onnettomuudet, öljy-/kemikaalivuodot) tuodaan pelastustoimen kartalle näkyviin, jolloin poikkeaman sijaintia voidaan suoraan verrata esim. hulevesikaivojen ja putkistoverkoston tietoihin torjuntatoimien tukena.
Menestystarinan avaintiedot
Asiakas
Hangon Satama – Hangö Hamn Oy Ab
Haaste
Satama-alueen dokumentaatio oli aiemmin pääasiallisesti paperimuodossa ja sen käyttö suunnittelutyön ja operatiivisen toiminnan tukena oli haastavaa.
Ratkaisu
Paikkatieto-osuus: ArcGIS Online ja ArcGIS Pro.
Esri Finland on toimittanut Hangon Satamalle asiantuntijapalveluita: käyttöönotto, koulutus ja konsultointi.
Hyödyt
Alueen tiedot ovat helposti käytettävissä, luotettavia ja yhteiskäyttöisiä.
Kiinnostuitko työpajasta? Ota yhteyttä!
Lähetä meille sähköpostia
Kirjoita viesti
Tavoitat meidät myös puhelimitse
Soita meille 0207 435 435