Blogikirjoitus
Varo huonoa dataa!
Harmillisen usein kuulen keskusteluita, missä eri alojen asiantuntijat kipuilevat riittämättömän, organisoimattoman (kun dataa on paljon) tai huonolaatuisen datan kanssa. Liiketoimintaa pitäisi johtaa tiedolla ja kilvan puhutaan Big Datasta, Data Drivenistä sekä tekoälyä hyödyntävistä teknologioista. Harva kuitenkaan vielä näiden varaan liiketoimintansa pohjaa.
Data on liiketoiminnan elinehto
Moni yritys tukeutuu edelleenkin manuaalisesti tehtyihin raportteihin ja Excel-tiedostoihin. Manuaalisesti tehdyn työn takia tiedostot saattavat kuitenkin sisältää virheitä ja raportit ovat jo vanhentuneita ennen kuin niitä ehditään edes kiikuttamaan johtoryhmän katseltavaksi. Tiedon oikeudellisuuteen ei aina siis voida luottaa ja päätöksiä on tehtävä puutteellisten tietojen varassa. Laadukkaan datan ja tekoälyä hyödyntävän sovelluksen avulla tehdyt analyysit ja raportit tuovat liiketoiminnallisia etuja ja auttavat kohti tuloksia, kun taas huonolaatuinen data tuhoaa koko lopputuloksen hetkessä.
Vaikka dataa syntyy jatkuvasti erilähteistä (asiakastapaamiset, verkkosivuvierailut, sensorit, koneet jne.), on kuitenkin hyvä välttää tallentamasta turhaa ”Nice to know” -tietoa. Tällöin on helpompi erottaa jyvät akanoista ja tiedon ylläpitäminen on helpompaa. Tällöin on myös helpompaa pitää huolta tiedon keräämisen juridisista perusteista. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että data on jo lähtökohtaisin virheellistä tai sitten se muuttuu elinkaarensa aikana virheelliseksi, eli niin sanotusti happanee. Ei siis riitä, että tietoa kerätään ja tallennetaan, vaan se on myös pidettävä tuoreena.
Huono data vaikuttaa liiketoiminnan prosesseihin ja toimintaan, ja sitä kautta myös kannattavuuteen. Pahimmillaan datassa olevat virheet saattavat aiheuttaa jopa hengenvaaran, kun esimerkiksi hätäkeskus antaa virheellisen osoitetiedon pelastusajoneuvolle. Virheitä sattuu, mutta niiden minimointi etukäteen on enemmän kuin viisasta.
ArcGIS ja FME ovat tie luotettavan tiedon äärelle
Tiesitkö, että lähestulkoon kaikki tieto sisältää jo itsessään tiedon sijainnista? Ja että paikkatieto on avain tiedon jalostamiseen ja syvällisempään ymmärtämiseen. Niinpä yksi ratkaisu datan validointiin, integroimiseen ja käsittelyyn löytyy paikkatietoalustasta ja FME:stä. FME:n avulla voidaan varmistaa minkä tahansa aineistoformaatin tai sovellusten yhteensopivuus. FME on spatiaalinen ETL-työkalu ja integraatioalusta, mikä ratkaisee organisaation datahaasteet, kuten tiedon siiloutumisen ja pirstaloitumisen sekä formaattien yhteensopimattomuuden. Sen intuitiivinen käyttöliittymä mahdollistaa aineistomuunnokset ja integraatiot sekä monivaiheisten työnkulkujen luomisen, dokumentoinnin ja automatisoinnin, mikä säästää aikaa ja ehkäisee inhimillisiä virheitä.
FME ja maailman johtava paikkatietoalusta ArcGIS ovat ratkaisu datan sekä paikkatietoaineistojen monipuoliseen muuntamiseen, muokkaamiseen, yhdistämiseen ja jakamiseen. Nämä yhdessä tarjoavat uudenlaisen tavan tietojen analysoimiseen ja fakta tiedot päätöksenteon tueksi mahdollistaen tuottavuuden sekä liiketoiminnan hallinnan myös poikkeustilanteissa.
Ota yhteyttä meihin ja demoamme sinulle, miten nämä toimivat.
Tanja Sundström
Esri Finland
Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä kirjoitukset:
- Koronakriisi syventää digitalisaation edelläkävijöiden ja perässähiihtäjien kuilua »
- Anna datan ohjata oikealle polulle – kohti dataohjattua liiketoimintaa »
- Paikkatiedolla ja kiertotaloudella resurssitehokasta rakentamista »
- Paikkatietoteknologia tekee muutoksen näkyväksi »
- Kilpailuetua paikkatiedosta – muuta sijaintitieto liiketoiminnalliseksi eduksi »
- Sijaintitiedon merkitys teollisuuden palveluliiketoiminnassa »
- Mitä yhteistä on sijaintitiedolla ja esineiden internetillä? »
- Nopeaa ja läpinäkyvää tilannejohtamista »