Skip to main content

Vaivatonta reititystä yksilöllisiin tarpeisiin


Miltä kuulostaisi tosielämän reititysratkaisu kuljetus- ja ajohaasteiden ratkaisemiseen? Ratkaisu, mikä säästäisi aikaa, vaivaa, päätä(!!!) ja ylipäätänsä helpottaisi sekä nopeuttaisi työskentelyä?

Kiitos alati kehittyvien teknologioiden, reittisuunnitelmien tekeminen voi olla myös yhtä juhlaa. Suunnittelemalla reitit helppokäyttöisen työkalun avulla säästät aikaa ja vaivaa, vähennät ajettuja kilometrejä ja polttoainekuluja – ja mikä parasta – ehdit tekemään enemmän samassa ajassa, näin mm. asiakaspalvelulle jää enemmän aikaa. 😊

Näin se onnistuu – suunnittele optimaaliset reitit

Tarkastellaanpa kuljetus- ja ajohaasteiden ratkaisua muutaman yksinkertaisen esimerkin avulla.

Keski-Suomessa operoivalla kuljetusyritys Toivosella on ajossa kolme autoa, joiden tulee toimittaa 25 asiakkaan tilaamat tavarat tiistain aikana tiettyihin kellonaikoihin mennessä ja palata vielä takaisin. Toivosen ajojärjestelijä laittaa asiakkaiden sijainnit kartalle ja sovellus määrittää kullekin kuljettajalle optimaalisimmat reitit kohteineen ja joukon lakisääteisiä pysähdyksiä ajoreittien varrella oleville pysähdyspaikoille. Tarpeen tullen ajojärjestelijä voi myös muokata reitityksiä lennosta ja lähettää uudet reittisuunnitelmat kuskeille mobiililaitteisiin.

Tämän helppokäyttöisen sovelluksen avulla voisi muuten Toivosen kaverin huoltoyhtiö suunnitella esimerkiksi liikkuvien työntekijöiden työt.

Alla olevassa esimerkkikuvassa on kartalle merkittyjen pysähdysten ajojärjestys optimoitu Toivosen kolmelle ajoneuvolle niin, että kaikkien ajoneuvojen lähtöpiste on sama (keltainen ympyrä).

Tässä vielä toinen esimerkki pääkaupunkiseudulla toimivalta kotisairaanhoitopalveluja tarjoavalta Lissu HomeCarelta. Alla olevassa esimerkkikuvassa Lissu on optimoinut viidelle autoa käyttävälle kotisairaanhoitajalleen 50 asiakkaansa kotikäynnit niin, että jokaiselle autolle tulee maksimissaan 10 pysähdystä. Lähtöpiste on kaikille sama ja se on ympyröity kartalle keltaisella.

Reittisuunnittelua optimaalisempia ajoja varten

Reittien suunnitteluanalyysillä voi helposti suunnitella reitit aina kulloisenkin tarpeen mukaan muuttamalla esimerkiksi reitin matkustustapaa, päivämäärää, aloitusajankohtaa, ajoneuvojen määrää reitillä, määrittämällä enimmäispysähdykset ja pysähtymisajat ajoneuvoille sekä rajoittamalla ajoneuvokohtaisia reitin kokonaisaikoja. Suunniteltuja reittejä voi tarkastella niin taulukkomuodossa kuin kartalta. Kartalta tietojen tarkastelu mahdollistaa myös tietojen tarkemman tarkastelun esim. reitillä olevien pysähdysten määrän ja keston, ajoaikojen, ajettujen kilometrien sekä kellonaikojen ajojen aloituksille ja lopetuksille perusteella.

Reittejä muokkaat ja optimoit säätämällä:

  • Reitin matkustustapaa
  • Päivämäärää ja kellonaikaa
  • Ajoneuvojen määriä reitillä
  • Enimmäispysähdyksiä ajoneuvoille
  • Pysähdysaikoja ajoneuvoille
  • Rajoittamalla ajoneuvokohtaisia reitin kokonaisaikoja.
     

Teemu Vilander
Esri Finland Oy

Kiinnostuitko, haluatko kuulla lisää? Laita meille viestiä ja otamme sinuun yhteyttä pikimmiten.