Blogikirjoitus
Tuottavuutta ja tuotantoketjun optimointia paikkatiedolla
Liiketoiminnassa menestyminen on monen tekijän summa. Tarvitaan paitsi oikeita tekijöitä, taitavaa henkilöstöhallintaa, jatkuvaa kehittämistä, syvällistä asiakasymmärrystä, riittävää kassavirtaa jne., mutta samalla on hallittava ja pystyttävä optimoimaan liiketoiminnan koko elinkaari. Tässä paikkatiedolla ja sen hyödyntämiseen tarkoitetulla paikkatietojärjestelmällä on merkittävä rooli.
Mitä on paikkatieto? Ja mikä on paikkatietojärjestelmä?
Monelle paikkatieto on vielä täysin tuntematon käsite. Usein liitämme sen maantietoon ja karttoihin, mutta se on oikeasti paljon enemmän. Paikkatiedolla tarkoitetaan mitä tahansa tietoa, johon liittyy tieto sijainnista (tiesitkö, että 80% tiedosta sisältää sijaintitiedon?). Sijainnilla yksinään ei ole juurikaan merkitystä, mutta kun yhdistämme sijaintiin tietoja, kuten esimerkiksi tehtaiden sijainnit, asiakkaat segmenteittäin, toimitusketjun tai varastotilanteen, voimme nähdä ajantasaisesti kartalla jotakin hyvin merkittävää.
Nämä eri lähteistä saatujen tietojen taakse kätketyt kultahiput meille paljastaa paikkatietojärjestelmä (Geographical Information Systems GIS), jonka avulla voimme tarkastella, analysoida ja visualisoida laajoja tietokokonaisuuksia tehokkaasti.
Katsotaanpa hieman tarkemmin, miten tämä käytännössä toimii. Seuraava esimerkki on kuvitteellinen case, mutta sen avulla toivottavasti pystyt ymmärtämään paikkatiedon erinomaisuuden, ja miten paikkatietoa ja sen hyödyntämiseen tarkoitettu paikkatietojärjestelmä voivat hyödyttää sinun liiketoimintaasi.
Marjahillo Oy
Marjahillo Oy on suomalaisista marjoista hilloja valmistava yritys. Tehtaita sillä on 13, joihin marjat ja sokerit ostetaan kunkin tehtaan lähialueen pientoimittajilta. Yrityksen hilloja myyvät yksittäiset kauppiaat ympäri Suomen.
Alla olevalta kartalta voimme nähdä Marjahillo Oy:n tehtaiden, raaka-aineiden toimittajien ja kauppiaiden sijainnit. Raaka-aineiden toimittajat on merkitty vaaleilla pienillä neliöillä, joista yhdellä on toimitushäiriö lakkojen osalta (kirkas, punainen neliö Oulun kohdalla). Oulun marjantoimittajan toimitusongelmat aiheuttavat Kemin hillotehtaalle lakkahillojen valmistamiseen vajetta ja toimitusvaikeuksia jälleenmyyjille. Osa kauppiaista uhkaa siis jäädä ilman lakkahilloa (punaiset ympyrät kartalla). Kartalta pystymme myös näkemään kaikki normaalisti toimivat tehtaat (siniset) ja Kemin toimitusongelmista kärsivän tehtaan (oranssi).

Paikkatietojärjestelmän tilannekuva näyttää meille tämän hetken tuotantokapasiteetin (mansikka- ja vadelmahillon tuotanto on kunnossa, mutta lakkahillon tuotanto on vain ¾ tuotantokapasiteetista), missä tuotantoketjun vaiheissa on häiriöitä (häiriöön liittyy yksi marjantoimittaja, yksi tehdas ja 13 kauppiasta) ja miten häiriöt uhkaavat vaikuttavaa ellemme tee korjaavia toimenpiteitä (Kemin tehtaan tuotanto myöhästyy 35 tuntia, toimitus kauppiaille myöhästyy 55 tuntia ja tuloja menetetään kaiken kaikkiaan 100 000 euroa).

Marjahillo Oy:n liiketoimintajohtaja Seppo Mustikkamaan on pystyttävä minimoimaan lakkojen toimitusvaikeuksista aiheutuvat lisäkustannukset ja häiriöt. Sepon on saatava ajantasaista tietoa tilauskannasta ja varastotilanteesta tehdäkseen oikeita päätöksiä tilanteen ratkaisemiseksi.
Kemin tehdas ei voi siis toimittaa 5 000 lakkahillopurkkia, mutta kolmessa muussa tehtaassa on extrakapasiteettia yhteensä 4 000 purkkia. Toimitusvajeesta johtuvan häiriön nopein korjaustapa on lähettää Turun, Heinolan ja Kajaanin tehtaiden extrakapasiteetista Kemin tehtaan asiakkaille (kauppiaille) hilloja.
Kemin hillotehtaan tuotanto saadaan käynnistettyä jälleen huomenna, joten Seppo päättää jättää Kemin tehtaan läheisyydestä Oulun Viitalan kauppiaan ilman hänen tilaamiaan 1 000 hillopurkkia. Poikkeavista jakelureiteistä aiheutuvat lisäkustannukset Seppo minimoi katsomalla optimaaliset jakelureitit paikkatietojärjestelmästä.
Poikkeavat jakelut (yhteensä 4 ylimääräistä rekkaa ja ajoa):
- Kajaanin tehdas (2 000 kpl), 2 vihreää jakelureittiä: Ruuska (250), Virtanen (500), Hepola (250), Korhonen (100), Elokari (250), Puro (400), Lahtela (250)
- Heinolan tehdas (1 400 kpl), keltainen jakelureitti: Mäki (400) Kurkinen (1 000)
- Turun tehdas (600 kpl), violetti jakelureitti: Asikainen (100), Ikälä (250), Rytikari (250)

Paikkatietoteknologia tarjoaa edistyksellisiä mahdollisuuksia
Paikkatieto ja paikkatietoteknologia yhdessä helpottavat arkea kaikilla toimialoilla niin maastotöissä kuin toimistolla. Ne auttavat meitä näkemään pintaa syvemmälle, näkemään jotakin mitä muut eivät näe. Paikkatietojärjestelmällä tietojen jakaminen ja analysointi onnistuvat vaivatta, kun tiedot viedään pilveen ja jaetaan muulle organisaatiolle välittömästi. Tiedot ovat aina saatavilla, ajan tasalla ja voimme tehdä tietoon pohjautuvia päätöksiä. Ja mikä mahtavinta, sinun ei tarvitse olla maanmittaaja osataksesi käyttää ja hyötyäksesi paikkatietojärjestelmästä. 😊
Lisää paikkatiedosta voit lukea täältä. Ja kun olet valmis näkemään, miten paikkatietojärjestelmä pystyy auttamaan juuri sinun liiketoimintaasi, ota yhteyttä meihin.
Tanja Sundström
Content Specialist
Esri Finland
Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä kirjoitukset:
- Paikkatiedolla ja kiertotaloudella resurssitehokasta rakentamista »
- Paikkatietoteknologia tekee muutoksen näkyväksi »
- Kilpailuetua paikkatiedosta – muuta sijaintitieto liiketoiminnalliseksi eduksi »
- Sijaintitiedon merkitys teollisuuden palveluliiketoiminnassa »
- Mitä yhteistä on sijaintitiedolla ja esineiden internetillä? »
- Nopeaa ja läpinäkyvää tilannejohtamista »