Blogikirjoitus
Tieto on valtaa ja sillä johtaminen viisautta
Koska tieto on valtaa ja sillä johtaminen viisautta, tarve luotettavalle, reaaliaikaiselle ja helposti omaksuttavalle tiedolle on suuri. Data-analysoinnin tarkoitus on tuottaa lukijalleen uutta tietoa. Kertoa menneestä, nykyhetkestä ja tulevasta. Avartaa katsetta ja lisätä ymmärrystä.
Ei dataa, mitä ei voisi esittää visuaalisesti
Tiedon visualisoinnin tehtävänä on tehostaa lukujen tarjoaman tiedon ymmärrystä ja siten ohjata liiketoimintaa oikeaan suuntaan. Ei ole dataa, mitä ei voisi visualisoida. Myös pienellä tietomäärällä on usein oma tarina kerrottavanaan. Visualisoimalla voimme tulkita jatkuvasti kasvavaa tietomäärää entistä tehokkaammin. Syventää ymmärrystä ilmiöistä numeroiden takaa. Vähentää mutu-tulkintoja ja auttaa asiaan vähemmän perehtynyttä kollegaa, johtoryhmän tai sidosryhmän jäsentä sisäistämään näkemänsä helpommin.
Katso tuttuja asioita uudesta näkökulmasta
Joskus on hyvä pysähtyä hetkeksi, haastaa omia ajatuksia ja tuttuja toimintamalleja. Katsoa asioita hieman kauempaa, nähdä kokonaisuus ja toimia toisin kuin aiemmin. Tähän tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden paikkatieto ja siihen liittyvä järjestelmä ArcGIS. Kun sijoitamme liiketoimintaan ja asiakkaisiin liittyvän datan kartalle ja visualisoimme luvut graafein, tarjoaa tieto tarkastelijalleen mainion tilaisuuden analysoida toimintaa uudesta näkökulmasta. Kehittää kokonaan uusia toimintatapoja, palveluja tai uudenlaista liiketoimintaa. Syventää asiakasymmärrystä ja kehittää asiakaskokemusta sekä parantaa kannattavuutta.
Hyvä esimerkki toiminnan ja palvelujen kehittämisestä on Alkon toimipaikkaverkoston uudistaminen paikkatietoa hyödyntäen. Alko-verkoston uudistamisessa on hyödynnetty ArcGIS Online -paikkatietosovellusta, minkä avulla on pystytty yhdistämään liiketoiminta- ja sijaintitiedot. Tämä on mahdollistanut toimipisteiden optimaalisen sijoittelun niin asiakkaiden, liiketoiminnan kuin logistiikankin osalta.
Miten valita sopiva järjestelmä?
Liiketoimintatietojen analysointiin ja visualisointiin on tarjolla runsaasti erilaisia ohjelmistoja ja järjestelmiä. Ennen kuin päätöksiä käytettävästä softasta tehdään, tulee ensin määrittää yrityksen tarpeet ja muutamia perusasioita järjestelmästä. Esri Finlandin teknologiajohtaja Ilkka Suojanen kehoittaa miettimään etukäteen ainakin seuraavat 10 asiaa:
- Miksi ja mitä tarpeita hankinnan tulee tyydyttää?
- Mitä datalla halutaan tehdä?
- Mitä tiedolla halutaan saavuttaa?
- Mitkä ovat avainmittarit, joiden perusteella voidaan tehdä parempia päätöksiä?
- Miten ohjelmisto kehittyy? Kuinka moni on maksamassa kehittämisen kustannuksia?
- Mitä tukipalveluja järjestelmään on tarjolla?
- Mikä on hinnoittelumalli? Onko käyttömaksuja tai esim. kuukausimaksuja?
- Millainen on ohjelmistontoimittajan liiketoimintamalli? Myydäänkö käyttöoikeuksia vai työtunteja?
- Onko ohjelmasta kokeiluversiota?
- Saako ohjelmiston ostettua palveluna pilvestä, asennettuna omaan ympäristöön vain niiden yhdistelmänä? Minkälaisen tietokoneen ja käyttöjärjestelmän ohjelma vaatii?
Helppo ja nopea tapa lähteä liikkeelle on ArcGIS Online. Se muuttaa datan visuaaliseen muotoon ja rakentaa sen selkeiksi kokonaisuuksiksi kertoen tarinan numeroiden takaa. Analyysien avulla tieto ja numerot muuttuvat ymmärrykseksi, minkä avulla pystymme tekemään tietoisia päätöksiä, kehittämään liiketoimintaa ja löytämään uudet bisnes- sekä lisämyyntimahdollisuudet.
Olemme mieluusti mukana tukemassa toimintanne menestystä. Ota yhteyttä ja katsotaan yhdessä, miten voimme siivittää teidän kasvua.
Tanja Sundström
Content Specialist
Esri Finland
Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä kirjoitukset:
- Koronakriisi syventää digitalisaation edelläkävijöiden ja perässähiihtäjien kuilua »
- Anna datan ohjata oikealle polulle – kohti dataohjattua liiketoimintaa »
- Paikkatiedolla ja kiertotaloudella resurssitehokasta rakentamista »
- Paikkatietoteknologia tekee muutoksen näkyväksi »
- Sijaintitiedon merkitys teollisuuden palveluliiketoiminnassa »
- Mitä yhteistä on sijaintitiedolla ja esineiden internetillä? »
- Nopeaa ja läpinäkyvää tilannejohtamista »