Blogikirjoitus
Paikkatieto tukee koronavirusrokotestrategian onnistumista
Kun myyntiluvallinen, turvallinen ja tehokas koronavirusrokote on saatavilla, on hallituksella ja sosiaali- ja terveydenhoidon toimijoilla oltava aukottomat suunnitelmat ja resurssit valmiina sekä täydet valmiudet laajamittaiseen rokotejakeluun. Ensimmäisen Euroopan komission ehdollisen myyntiluvan 21.12.2020 saaneiden rokotteiden jakeluun Suomessa sisältyy vielä useita haasteita ja avoimia kysymyksiä. Myyntiluvan ensimmäisenä saanut Pfizer-Biontechin koronarokote vaatii säilyäkseen -70 asteen syväjäädytystä ja sen jakelussa tarvitaan kylmäkuljetusketju. Lisäksi rokotteiden jakelussa on huolehdittava varastointikapasiteetin turvaamisesta, rokotteiden nopeasta ja sujuvasta kuljetuksesta sekä rokotteen oikeudenmukaisesta saatavuuden varmistamisesta.
Globaalin ja paikallisen immuniteetin saavuttaminen turvallisesti haastaa ihmiskuntaa. Historiallinen ja vaativa rokotuskampanja edellyttää ennennäkemätöntä osaamista ja yhtäaikaisia onnistumisia. Suomessa koronavirusrokotuksilla pyritään ensisijaisesti estämään koronaviruksen aiheuttamaa tautitaakkaa eli vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitämään terveydenhuollon kantokykyä.
Useat valtiot ja terveydenhuollon johtavat tahot ovat hyödyntäneet Esrin ArcGIS-paikkatietoteknologiaa jo pandemian alkumetreistä lähtien. ArcGISin reaaliaikaiset tilannekuvat, tiedon mutkaton jakaminen ja ketterät analysointi- sekä suunnittelutyökalut ovat auttaneet niin viranomaisia, asiantuntijoita kuin myös kansalaisia ymmärtämään paremmin viruksen käyttäytymistä ja leviämistä. Tunnetuin näistä on Yhdysvaltain Baltimoressa sijaitseva Johns Hopkinsin yliopiston kehittämä COVID-19 tautitilanteen reaaliaikainen seuranta, joka on toteutettu Esrin ArcGIS-paikkatietoalustalla. Tätä samaa paikkatietoa hyödyntävää lähestymistapaa voidaan nyt hyödyntää myös tulevassa rokotusohjelmassa.
Miten paikkatietoa voi hyödyntää koronavirusrokotteen jakelussa?
Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan koronavirusrokotteita hankitaan Suomeen koko väestölle. Koronavirusrokotteiden rajoitetun saatavuuden takia niitä on alkuun mahdollista tarjota vain tietyille kohderyhmille. Seuraavat esimerkit demonstroivat, miten paikkatietoa voidaan hyödyntää koronavirusrokotteen jakelun suunnittelussa ja toteuttamisessa.
1 – Koronavirusrokotteen optimaalinen jakelu ja saavutettavuus
Rokotteen varastoinnissa, jakelussa ja rokottamisessa käytettävien tilojen tunnistaminen on ensimmäinen askel, kun kartoitetaan, miten varmistetaan toimiva logistiikka ja rokotettavien kohderyhmien paras mahdollinen saavutettavuus. Katso esimerkki »
2 – Rokoteohjelman reaaliaikainen tilannekuva
Rokoteohjelman onnistuminen edellyttää informatiivista ja yksityiskohtaista tilannekuvaa rokotettavista kohderyhmistä ja siitä, miten kaksivaiheinen rokottaminen etenee. Katso esimerkki 1 » ja esimerkki 2 »
3 – Analysoi ja ennakoi
Tarkastelemalla rokoteohjelman ja rokotejakelun reaaliaikaisia tietoja, voidaan mahdollisia rokotejakelussa syntyviä aukkoja ennakoida ja valmistella niihin vaihtoehtoisia hallittuja ratkaisuja. Katso esimerkki 1 » ja esimerkki 2 »
4 – Rokotteiden ja rokotustarvikkeiden varastojen hallinta
Informatiivinen ja reaaliaikainen tiedonkeräämisjärjestelmä kertoo ajantasaista tietoa rokotteiden ja rokotustarvikkeiden määristä. Katso esimerkki »
5 – Ajantasaisen ja helposti ymmärrettävän tiedon jakaminen
Läpinäkyvä ja reaaliaikainen viestintä herättävää sekä luottamusta että antavaa kriittistä tietoa rokotusresursseista ja rokottamisen etenemisestä. Katso esimerkki 1 » ja esimerkki 2 »
Kiinnostuitko? Haluatko lisätietoja?
Tässä vielä muutamat videot ja artikkelit, joiden avulla näet, miten ArcGIS-paikkatietoalustaa ja siihen liittyviä sovelluksia voidaan hyödyntää Covid-19-rokotteiden oikeudenmukaisessa ja tehokkaassa jakelussa maailmanlaajuisesti, kansallisesti sekä alueellisesti:
- Managing Vaccine Inventory with Survey123 »
- Local Vaccine Distribution with ArcGIS »
- Siting Points of Dispensing (POD) with Business Analyst »
- Dr. Este Geraghty discusses GIS and COVID-19 Vaccination:
Lisätietoja saat Esri Finlandin Disaster Response Program -tiimin johtajalta Ilkka Suojaselta: ilkka.suojanen@esri.fi, p. 040 703 2009.