Blogikirjoitus
Paikkatieto edistää kiertotaloutta
Ylikulutus ja ilmastonmuutos ohjaavat 2020-luvulla yhteiskuntia muuttumaan entistä tehokkaammiksi ja vähäpäästöisemmiksi. Ympäristö- ja ilmastoperusteet toimivat vahvoina vaikuttimina kiertotaloudelle, johon kytkeytyvät vahvasti myös talouskasvun mahdollisuudet, työpaikkojen luominen ja digitalisaation hyödyntäminen.
Kiertotaloudessa tavaroita ei lähtökohtaisesti omisteta ja tavaroiden tuottamista pyritään vähentämään muun muassa jakamisen, vuokraamisen ja kierrättämisen kautta. Laitteita pyritään huoltamaan tehokkaasti ja materiaaleista pyritään tuottamaan uudelleen uusia tuotteita, jolloin vanhojen tuotteiden materiaalit pääsevät hyötykäyttöön niiden tuhoamisen sijaan. Pyritään siis välttämään hukkaa ja minimoimaan jätteen syntymistä.
Kestävän kiertotalouden edistäminen edellyttää, että organisaatioilla on tiedossa raaka-ainetuotannon, lopputuotannon ja prosessien vaikutukset ympäristöön sekä tieto siitä millaisen jäljen mahdolliset alihankkijat jättävät. Myös siis teollisuuden kestävillä investoinneilla on merkittäviä myönteisiä vaikutuksia planeettaamme: viisaalla resurssien käytöllä, tehokkaalla kierrolla ja jätteen synnyn ehkäisyllä voimme vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.
Paikkatietojärjestelmä (GIS) antaa hyvät edellytykset tuotantoketjujen seurannalle sekä ohjeiden, vaatimusten ja lakien noudattamisen varmistamiselle
Paikkatietojärjestelmät ovat IT-järjestelmiä, jotka pystyvät käsittelemään suuria tietomassoja, jotka sisältävät tiedon siitä, missä asiat ja ilmiöt sijaitsevat. Paikkatietojärjestelmän avulla pystymme vastaamaan lukemattomiin erilaisiin kysymyksiin ja ratkaisemaan asioita, joita ilman sitä emme pystyisi ratkomaan. Sen avulla datamassoja voidaan analysoida tehokkaasti ja tuloksena saada vastauksia meitä askarruttaviin kysymyksiin.
Tehokas paikkatietojärjestelmä mahdollistaa jokaisen tuotteen ja sen sisältämän komponentin alkuperän jäljittämisen. Tarpeen mukaan tuotetietoihin voidaan lisätä myös muita asiaankuuluvia tietoja tai vaatimuksia, kuten esimerkiksi kestävyystavoitteita ja -ohjeita. Hyödyntämällä maantieteellistä ulottuvuutta tiedonhallinnassa voidaan teollisessa toiminnassakin hallita kiertotalouden edellyttämää yksityiskohtaista tietoa.
ArcGIS-paikkatietoalusta tukee eri organisaatioiden ja niiden sidosryhmien välistä yhteistyötä, jota tarvitaan ympäristöä suojelevien toimenpiteiden kiihdyttämisessä. Mitä useampi henkilö ja organisaatio hyödyntää maantieteellistä ulottuvuutta kiertotalouden edistämisessä, sitä tehokkaammin pystymme yhdessä vastaamaan ilmastohaasteisiin.
Saija Kosonen
Markkinointijohtaja
Esri Finland
Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä kirjoitukset:
- Näe maailma uusin silmin paikkatiedon avulla »
- Paikkatiedolla ja kiertotaloudella resurssitehokasta rakentamista »
- Paikkatietoteknologia tekee muutoksen näkyväksi »
- Entä jos tietäisit enemmän kuin muut? »
Tutustu myös käytännönläheisiin vastuullisuustyöpajoihimme »