Blogikirjoitus
Paikkatiedolla ja kiertotaloudella resurssitehokasta rakentamista
Haaste
EU:n asettaman jätedirektiivin mukaan Suomen tulee saavuttaa rakennusjätteessä 70 prosentin kierrätysaste materiaalikierrätyksenä vuonna 2020.
Rakentaminen on Suomen suurimpia luonnonvarojen kuluttajia. Työmailla syntyy paljon hukkaa ja ympäristökuormitusta, kun materiaaleja, joita voisi kaatopaikkojen sijaan hyödyntää jossakin muualla, ei uusiokäytetä ja kierrätetä. Sen lisäksi, että hukataan käyttökelpoisia raaka-aineita, edestakaisista kuljetuksista syntyy turhia hiilidioksidipäästöjä.
Ratkaisu
Rakennustyömaiden jätteiden kierrätystä helpottaa ResQ-tyylinen Jäte-Äppi applikaatio, jonka avulla voidaan ilmoittaa tarjolla olevasta materiaalista tai tutkia olemassa olevaa tarjontaa. Toteuttamassamme yksinkertaisessa esimerkkiversiossa käyttäjä voi rajata suodattimien avulla itseään kiinnostavan materiaalitarjonnan raaka-aineen, määrän, sijainnin ja/tai vapautumisajan perusteella. Applikaatio tehostaa työmaamateriaalien uusiokäyttöä ja kiertotalouden mukaisen rakentamisen toteutumista sekä vähentää rakentamisen ilmastovaikutuksia.
Hyödyt
Suomen jätteiden hyödyntämisaste on Euroopan alhaisimpia. EU:n jätedirektiivin ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi rakennusalan on lähitulevaisuudessa tehostettava merkittävästi työmaamateriaalien uusiokäyttöä. Pitkällä aikavälillä rakennusmateriaalien kierrättäminen tuo säästöjä, positiivisia ympäristövaikutuksia, avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja vahvistaa brändimielikuvaa organisaatiosta vastuullisena toimijana.
Ratkaisuesimerkki: Pelasta raaka-aineet työmailta paikkatiedon avulla
Tarkastellaan Jäte-Äppin hyödyntämistä kuvitteellisen casen kautta, missä tienkunnostusyhtiö haluaa osallistua kiertotalouteen uusiokäyttämällä työmailta vapautuvia materiaaleja teiden rakentamisessa.
Applikaation dashboard näyttää saatavilla olevien materiaalien tarjonnan (muovi, puutavara, maa-aines, metalli). Pallot kartalla osoittavat, missä ja kuinka paljon uusiokäytettävää materiaalia on saatavilla. Karttaa katsottaessa voit helposti havaita, että Helsingissä on isoin pallo, koska siellä on tarjolla eniten materiaaleja. Dashboardin karttaa zoomaamalla lähemmäksi kohteet eriytyvät omikseen, jolloin pystytään näkemään tarkemmin, minkä verran materiaaleja on missäkin kohteessa.
Esimerkkimme tienkunnostusyritys on kiinnostunut ylijäämämuovista, joten valitaan vasemman reunan ylimmästä valikosta muovi ja täpätään materiaalisuodatin käyttöön valikon oikeassa reunassa olevasta napista, jolloin nappi muuttuu vihreäksi. Nyt materiaalitarjonta muuttuu kartalla suodattimen mukaan.
Tarkennetaan hieman hakua. Yritys tarvitsee materiaalia ainakin 100 yksikköä. Kirjoitetaan materiaalitarve vasemmalla olevaan Määrä, jonka haluat pelastaa -valikkoon ja otetaan suodatin käyttöön valikon oikeassa reunassa olevasta täpästä. Tarjonta rajautuu Hämeenlinnaan, Helsinkiin ja Mikkeliin.
Koska yritys tarvitsee materiaalin syyskuun 24. päivään mennessä, rajataan hakua vielä vasemmalla olevasta päivämäärävalikosta ja otetaan suodatin käyttöön. Jäljelle jäävät enää Mikkeli ja Helsinki. Nyt tienkunnostusyritys voi valita näistä logistisesti suotuisamman vaihtoehdon.
Kokeilepa nyt itse, miten Jäte-Äppi toimii. Muistathan, että tämä on vain esimerkki. Äppin toiminnallisuuksia voidaan lisätä ja muokata käyttäjän tarpeiden mukaan.
Tässä kuvitteellisessa esimerkissä sijaintitieto toimii eri toimijoita yhdistävänä tekijänä ja tukee kestävää tuotantoa sekä materiaalien hyötykäyttöä. Paikkatietoa hyödyntämällä pystytään luomaan ratkaisuja, joiden avulla rakennusalan toimijat voivat viestiä uusiokäytettävien ja ylijäämämateriaalien saatavuudesta reaaliaikaisesti.
Toivottavasti tämän esimerkin avulla sait kiinni, miten voimme auttaa sinua rakennusmateriaalien hyödyntämisasteen kasvattamisessa ja tulevaisuuden rakentamisratkaisuissa. Tutustu Jäte-Äppi applikaatioon ja vinkkaa meille, kun haluat kehittää juuri sinun tarpeisiisi soveltuvan ratkaisun.
Tanja Sundström
Content Specialist
Esri Finland