Tiedonjakoa eri sovellusten ja laitteiden kesken.

Näin lisäät SYKEn uudet rajapinnat ArcGIS-alustoille

Julkaistu 29.1.2024

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ArcGIS Server -rajapinnat poistuivat käytöstä vuoden 2023 lopulla. Samassa yhteydessä SYKE julkaisi rajapinnoista uudet versiot, jotka pitää nyt lisätä ArcGIS Online-, ArcGIS Enterprise- ja ArcGIS Proh -alustoille uusina rajapintoina. Tästä blogista löydät ohjeet yleisimpien SYKEn rajapintojen lisäämiseen.

WFS-rajapinnat

SYKEn Inspire-direktiivin mukaiset WFS-rajapinnat sisältävät tietoa mm. uomaverkostosta, luonnonsuojelualueista ja pohjavesialueista. Inspire-direktiivin mukaiset WFS-rajapinnat kannattaa lisätä ArcGIS Online -alustalle tai ArcGIS Enterprise Portal -ohjelmistoon suoraan uutena kohteena/itemina Sisältö-sivulta:

  • Mene sivulle Sisältö/Contents ja valitse vasemmasta yläkulmasta Uusi kohde/New Item
  • Avautuvassa ikkunassa valitse kohteen lisäämisen tavaksi URL-osoite/URL
  • Lisää kohtaan URL-osoite/URL rajapinnan osoite, esimerkiksi https://paikkatiedot.ymparisto.fi/geoserver/inspire_hy/wfs
  • Valitse tarvittaessa rajapinnan tyypiksi WFS (OGC), jos valinta ei päivity automaattisesti rajapinnan osoitteen lisäämisen jälkeen. Paina Seuraava/Next.  
  • Valitse se karttataso, minkä haluat lisätä rajapinnasta. Voit valita yhden karttatason kerrallaan, eli jos haluat lisätä useamman karttatason, pitää työnkulku toistaa kohdasta 1.  
  • Nimeä lisäämäsi kohde ja täytä sille halutessasi yhteenveto. Paina Tallenna/Save.

Kohteeksi lisätyn WFS-karttatason voi avata kartalle joko kohteen yleiskuvaus-sivulta tai lisäämällä sen web-mappiin omasta tai organisaation sisällöstä.

WFS-rajapintoja on mahdollista lisätä myös suoraan karttanäkymästä. Jos SYKEn Inspire- tai kansallisen WFS-rajapinnan Lisää karttataso URL-osoitteesta/Add layer from URL -toiminnolla, pitää pyyntöön lisätä mukautettu parametri.

Mukautettu parametri lisätään Lisää mukautettu parametri/Add custom parameter -valinnasta. Parametri-kohtaan kirjoitetaan SRSNAME ja Arvo-kohtaan EPSG:3067, kuten kuvassa alla:

 

Jos mukautettua parametria ei lisää suoraan karttanäkymästä WFS-tasoa lisätessä, tason lisäys ei onnistu ja tulee virheilmoitus on ”Failed to fetch”.  

ArcGIS Pro -ohjelmaan SYKEn WFS-rajapinnat lisätään samaan tapaan kuin muutkin WFS-rajapinnat. Esri Incin ohje kertoo prosessin (englanniksi). 

WMS-rajapinnat

SYKEn Inspire-direktiivin mukaiset WMS-rajapinnat sekä kansalliset WMS-rajapinnat sisältävät pitkälti vastaavia aineistoja kuin WFS-rajapinnat, mutta karttakuvamuodossa.  

Myös WMS-rajapinnat kannattaa lisätä ArcGIS Online -alustalle ensisijaisesti uutena kohteena/itemina edeltävän ohjeen mukaan. 

Jos WMS-rajapinnan lisää suoraan karttanäkymästä Lisää karttataso URL-osoitteesta/Add layer from URL -toiminnolla, voi lopputuloksena olla virheilmoitus kuten ”Karttatason lisääminen ei onnistu. Failed to fetch.”

ArcGIS Pro -ohjelmaan SYKEn WMS-rajapinnat lisätään samaan tapaan kuin muutkin WMS-rajapinnat. Esri Incin ohje kertoo prosessin (englanniksi). ArcGIS Pro kyselee oletuksena rajapintaa 2.0-versiona; jos rajapinnan lisäämisestä tulee virheilmoitus, kannattaa työnkulku toistaa ja laskea rajapinnan versiota tarvittaessa.

Huomioi nämä:

  • Listatut SYKEn rajapinnat ovat avoimia rajapintoja, mikä tarkoittaa, että ne eivät oletuksena vaadi erillistä tunnistautumista. Tämän takia niitä ei tarvitse ArcGIS Online -alustalla lisätä Luotettujen palvelimien (Trusted Servers) listalle asetuksissa; listalle lisääminen voi pikemminkin estää rajapinnan toimimisen ArcGIS Online -ratkaisussa. 

  • Osa rajapinnoista sisältää paljon kohteita tai ne ovat kooltaan niin suuria, että niiden lataamisessa ja näyttämisessä kartalla kestää hetki. 

Jos SYKEn tai muiden rajapintojen lisäämisessä tulee ongelmia, Esri Finlandin tekninen tuotetuki auttaa mielellään ratkomaan ongelmia. Lähetä ongelman kuvaus ja kysymyksesi osoitteeseen tuki@esri.fi tai soita numeroon 020 743 5445. 


Haluatko kuulla lisää helposti ja nopeasti käyttöönotettavista ratkaisuistamme? Jätä yhteystietosi alle ja otamme sinuun yhteyttä.