Mies katselee kannettavaa tietokonetta

Muutoksia ArcGIS-käyttäjätyyppeihin

Julkaistu 17.6.2024

Kesäkuun 2024 lopussa ArcGIS-käyttäjätyyppeihin on tulossa muutoksia. Esri päivittää käyttäjätyyppilisenssimallin kuuteen (6) roolipohjaiseen käyttäjätyyppiin. Käyttäjätyypit ovat roolipohjaisia ​​ja määrittävät eri tasoisia ​​käyttöoikeuksia organisaation ArcGIS-käyttäjille. Päivittyvien käyttäjätyyppien kautta käyttäjät saavat entistä laajemman pääsyn ArcGIS-alustan toiminnallisuuksiin, tietoihin ja sovelluksiin tarpeidensa mukaan verkosta, mobiilista ja työpöydältä.

Päivitys astuu voimaan 27.6.2024 Suomen aikaa. Vaikutusten näkyminen käyttäjätyyppeihin voi kestää muutaman päivän.

Mikä muuttuu?

ArcGIS Online -palvelussa on jatkossa kuusi erilaista käyttäjätyyppiä, joista löytyy oikea vaihtoehto jokaiseen käyttötarpeeseen. Kesäkuun jälkeen osa käyttäjätyypeistä vastaa nykyisiä käyttäjätyyppejä ja osaan käyttäjätyypeistä tulee merkittäviä uudistuksia. 

Käyttäjätyypit sijoittuvat asteittain niin, että edellisen tason käyttäjätyypin sovellukset ja ominaisuudet sisältyvät automaattisesti seuraavan tason käyttäjätyyppiin.

Nykyinen käyttäjätyyppi

Käyttäjätyyppi jatkossa

Keskeinen muutos

Viewer 

Viewer 

Ominaisuudet pysyvät ennallaan 

Editor 

Contributor 

Uutena ArcGIS GeoBIM 

Mobile Worker 

Mobile Worker 

Uutena ArcGIS GeoBIM 

Creator 

GIS Professional Basic 

Creator 

Uutena mm. ArcGIS Pro Basic –ohjelmisto,  ArcGIS Web Editor  ja ArcGIS Image for ArcGIS Online.

GIS Professional Basic -käyttäjät ovat uudistuksen jälkeen Creator-käyttäjiä. 

GIS Professional Standard 

Professional 

Sisältää jatkossakin ArcGIS Pro Standard -ohjelmiston.  

Uutta  yllä mainittujen lisäksi ArcGIS Advanced Editing.

GIS Professional Advanced 

Professional Plus 

Sisältää jatkossakin ArcGIS Pro Advanced ohjelmiston sekä kattavan laajennuspaketin mm. ArcGIS Spatial Analyst, ArcGIS Network Analyst ja ArcGIS Image Analyst. Uutena yllä mainittujen lisäksi ArcGIS CityEngine.

Yllä olevaan taulukkoon on koottu keskeiset muutokset. Kattavamman sisältökuvauksen näet englanninkielisestä matriisista. Katso matriisi tästä. Jokaisen ArcGIS-alustan tulee edelleen sisältää vähintään yksi ArcGIS Creator -käyttäjä tai tätä tasoa korkeampi käyttäjätyyppi.

Keitä ArcGIS-käyttäjätyyppimuutos koskee?

ArcGIS Online -palvelun tekniset ja toiminnalliset muutokset koskevat ArcGIS Online -palvelua käyttäviä asiakkaita. Muutokset käyttäjätyyppien kyvykkyyksiin tapahtuvat kesäkuussa automaattisesti.

Mitä käyttäjän tulee tehdä?

Käyttäjänä sinun ei tarvitse tehdä mitään, vaan voit turvallisesti jatkaa ArcGIS-alustan käyttöä entiseen tapaan. Muutos tuo sinulle mahdollisuuden hyödyntää toimintoja ja sovelluksia laajemmin.

Mitä organisaation ArcGIS-pääkäyttäjän tulee tehdä?

Päivitys ei pääsääntöisesti vaadi pääkäyttäjiltä toimia.

Organisaatiot, jotka ovat hankkineet Creator-käyttäjätyypin ja sille ArcGIS Pro Basic -lisäosan lisenssinä (add-on) voi päivityksen myötä kytkeytyä päälle ns. tuplalisenssit.  Toinen lisenssi tulee päivityksen myötä käyttäjätyypin mukana ja toinen on erikseen päälle kytkettävä add-on (lisäosan) -lisenssi. Tuplalisensseistä ei ole haittaa eivätkä ne vaikuta organisaation lisenssien kokonaismäärään. Pääkäyttäjällä on kuitenkin mahdollisuus poistaa kaikki tuplalisenssit organisaation käyttäjiltä ArcGIS Online -alustan Organisaatio-välilehdellä.

Miten muutokset näkyvät käyttäjälle?

Kun pääkäyttäjä kirjautuu sisään ArcGIS Online -alustaan ja valitsee Organisaatio-välilehden, tulee näkyviin banneri, jossa kerrotaan käyttäjätyyppien päivittymisestä. Mikäli pääkäyttäjän näet ilmoituksen tuplalisensseistä, katso toimintaohjeet kohdasta: ”Mitä organisaation ArcGIS-pääkäyttäjän tulee tehdä?”.

Yksittäinen käyttäjä ei huomaa muutosta, mutta saa käyttöönsä enemmän toimintoja ja sovelluksia.

Miksi muutos?

ArcGIS-alustan ominaisuuksia on perinteisesti käytetty yksittäisten tuotteiden, sovellusten, laajennusten ja lisäosien kautta ─ kaikki erilaisilla lisensseillä ja oikeuksilla. Esrin päivitetyn ArcGIS Online -mallin myötä suunta kohti yksinkertaisempaa lisensointia jatkuu ja asiakkaat saavat käyttöön enemmän kyvykkyyksiä ja ominaisuuksia kuin aiemmin. Sen sijaan, että lisensoisit useita tuotteita, laajennuksia, sovelluksia ja lisäosia, voit jatkossa hankkia entistä kattavampia käyttäjätyyppejä, jotka mahdollistavat turvallisen, roolipohjaisen pääsyn ArcGIS-alustan monipuolisiin ominaisuuksiin.

Muutokset ArcGIS Enterprise -käyttäjätyyppeihin

ArcGIS Enterprise -käyttäjätyypit uudistuvat ArcGIS Online -palvelun muutoksia vastaavasti marraskuussa 2024. Uusien käyttäjätyyppien hyödyntäminen tulee edellyttämään käytössä olevan ArcGIS Enterprisen päivittämisen tulevaan 11.4-versioon.

ArcGIS Enterprise -käyttäjät voivat hyötyä uusiin käyttäjätyyppeihin kuuluvista toiminnallisuuksista kesäkuun 2024 lopusta alkaen. Tällöin My Esri –palveluun tulee saataville 11.3-versiolle ja edeltäville versioille vastaavia lisäosien lisenssejä kuin käyttäjätyyppeihin tulee sisältymään. Esim. ArcGIS Pro:n lisenssejä tulee saataville Portaliin vientiä varten Creator-käyttäjiä vastaava määrä.

Nykyinen ArcGIS Enterprise käyttäjätyyppi

Kesäkuun lopussa saataville tuleva uusi lisäosan (add-on) lisenssi

Editor

ArcGIS GeoBIM

Creator

ArcGIS Pro Basic, ArcGIS Mission Manager, ArcGIS Excalibur

GIS Professional Standard

ArcGIS Mission Manager, ArcGIS Excalibur

GIS Professional Advanced

ArcGIS Mission Manager, ArcGIS Excalibur

Jos sinulla herää kysyttävää, ota yhteyttä asiakasyhteyshenkilöösi tai myyntitiimiimme sähköpostilla myynti@esri.fi.


Haluatko kuulla lisää helposti ja nopeasti käyttöönotettavista ratkaisuistamme? Jätä yhteystietosi alle ja otamme sinuun yhteyttä.