Miten luoda uutta liiketoimintaa ja kasvumahdollisuuksia datasta?


Julkaistu 14.1.2022

Liiketoimintajohtajat tarvitsevat herkät tuntosarvet havaitakseen uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Oli toimiala mikä tahansa, trendien havaitseminen ja näihin signaaleihin vastaaminen edellyttää oikeanlaista dataa, analyyseja ja liiketoiminnan ketteryyttä. Lisäksi olemassa olevia toimintatapoja on pystyttävä haastamaan säännöllisesti.

Yksi hyvä esimerkki tällaisesta yrityksestä on Airbnb, joka onnistui kasvattamaan majoittautumismääriään koronapandemiasta huolimatta tarjoamalla työpaikkamajoituksia ja vaihtoehtoja oman kodin yksitoikkoisuudelle. Toinen vastaava esimerkkiyritys on DoorDash, joka kasvatti palveluntarjoajakuntaansa lanseeraamalla pienille paikallisille ravintoloille suunnatun White Label -toimitusratkaisun vastauksena noutoruokien kasvavaan kysyntään. Nämä molemmat yhtiöt kuuntelivat herkällä korvalla asiakkaiden ja toimittajien muuttuvia tarpeita, ja sopeuttivat sitten nopeasti toimintaansa.

Saman ajattelutavan oravanpyörä

Sijaintitieto on avain uuden tiedon löytämiseen

Perinteisesti liike-elämässä hyödynnämme kuka, mitä ja milloin -kysymyksiä. Esimerkiksi kuka käy säännöllisesti tietyn ravintolaketjun ravintoloissa, mitä asiakkaat ostivat lomakauden aikana tai milloin tietyt sähköpylväät pitää tarkistaa. Digitalisaation myötä vielä tärkeämmäksi kysymykseksi on noussut missä. Mobiililaitteiden ja IoT-verkkoon kytkettyjen esineiden, laitteiden ja ajoneuvojen käytön räjähdysmäisen kasvun myötä maantieteellisestä sijainnista on tullut liiketoiminnalle oleellinen tieto. Se antaa kontekstin järisyttävän suurelle 2,5 miljardin gigatavun tietomäärälle, joka tuotetaan maapallolla joka päivä.  

Yhdistämällä sijaintitieto ja kohdetta kuvaava ominaisuustieto, esimerkiksi rakennuksen rakennusvuosi tai milloin kuljetus on toimitettu asiakkaalle, syntyy paikkatietoa. Paikkatieto on siis tietoa, jolla on maantieteellinen sijainti. Visualisoimalla ja analysoimalla paikkatietoa paikkatietoteknologiaa (Geospatial Information System, GIS) hyödyntäen voimme tunnistaa riskejä, tehdä ennusteita sekä vahvistaa liiketoiminnan suunnittelua, toteuttamista ja johtamista. Se auttaa meitä ymmärtämään, miksi asiat tapahtuvat tietyssä paikassa. 

Paikkatieto ei ainoastaan anna tiedolle fyysistä sijaintia kartalla, vaan se myös auttaa lisäämään merkityksellisiä tietokerroksia esimerkiksi asiakkaiden demografisiin tietoihin tai sääilmiöihin. Kaikki tämä tieto, joka ennen oli irrallista, on nyt yhdistettävissä, visualisoitavissa ja analysoitavissa suhteessa sijaintiin – ja paljastaa uusia oivalluksia päätöksenteon tueksi. 

Useat kilpailukykyiset yritykset ovat jo vuosia nojanneet paikkatietoteknologiaan päättääkseen esimerkiksi, mihin avata uusi myymälä tai kuinka hallinnoida omistuksia. Paikkatiedon hyödyntäminen mahdollistaa yrityksille entistä syvällisemmän asiakasymmärryksen ja paremman vuorovaikutuksen eri sidosryhmien kanssa.

Paikkatieto ei ole enää vain paikkatietoasiantuntijoiden ulottuvilla ja hyödynnettävissä. Edistynyt paikkatietoteknologia ja helppokäyttöiset sovellukset ovat tuoneet sen meidän kaikkien ulottuville. Paikkatiedon kehittyvä voima tulee ohjaamaan strategisia liiketoimintapäätöksiä tulevina vuosina. Ja itse asiassa monet johtajat meillä Suomessakin ovat jo ottaneet paikkatiedon osaksi liiketoiminnan kehittämistä ja strategiatyötä. Oletko sinä valmis haastamaan olemassa olevat toimintamallit ja järjestelmät? Löytämään ja hyödyntämään paikkatiedon mahdollisuudet – ja menestymään?

Tanja Sundström
Esri Finland
Content Specialist

P.S. Meiltä saa tarvittaessa apua myös paikkatietostrategian & hyödyntämiskohteiden määrittelyyn. Autamme mielellämme teitä tunnistamaan paikkatiedon tarjoamia hyötyjä. Jätä yhteystietosi alle niin olemme sinuun yhteydessä

Kiinnostuitko, haluatko kuulla lisää? Laita meille viestiä ja otamme sinuun yhteyttä pikimmiten.