Kohdekarttatasojen julkaisu ja korvaaminen ModelBuilderia käyttäen


Websovellukset, kuten tilannekuvat, auttavat tekemään informoituja ja jopa ihmishenkiä pelastavia päätöksiä. Tilanteet voivat kuitenkin muuttua nopeasti ja siksi dataa on pystyttävä päivittämään ja uusi palvelu julkaisemaan. Näin tilannekuva pysyy ajan tasalla.

ArcGIS ModelBuilderilla voit automatisoida datan analysoinnin ja kohdekarttatasojen päivityksen. Voit käyttää jo olemassa olevaa mallia tai rakentaa uuden ja lisätä siihen työkalun, jolla julkaistaan tai korvataan kohdekarttataso. Tässä artikkelissa kerron, kuinka voit rakentaa siihen sopivan skriptityökalun ArcGIS Pro 2.8 -versiolla. Työkaluun käytetään ArcPy -funktioita ja geoprosessointityökaluja ja sen voi ajaa aivan kuten muutkin geoprosessointityökalut uudessa tai jo olemassa olevassa ModelBuilder -mallissa.

Vaiheet, jotka esittelen:

  1. Kirjoita Python -skripti (voit käyttää alempana viitattavaa esimerkkiskriptiä tai kirjoittaa itse)
  2. Luo skriptityökalu
  3. Lisää skriptityökalu ModelBuilderiin
  4. Aja malli

Vaihe 1. Kirjoita Python -skripti

Jos käytät alkuperäisessä artikkelissa olevaa malliskriptiä, kopioi se tekstieditoriin, tee tarvittavat muokkaukset ja tallenna skripti python -muotoisena (.py).

Vaihe 2. Luo skriptityökalu

Lisää karttaprojektiisi uusi työkalulaatikko. Avaa ensin ArcGIS Pro -projekti, valitse katalogi, klikkaa hiiren oikealla painikkeella Työkalulaatikot ja valitse Uusi työkalulaatikko.

Nimeä työkalulaatikko ja tallenna.

Tuo luomasi python-skripti klikkaamalla uutta työkalulaatikkoa -> Uusi -> Skripti. Anna skriptille nimi, esimerkiksi PublishWebFeatureLayer. Hae tallentamasi skriptitiedosto ja laita ruksi laatikkoon.

Siirry parametrit-välilehdelle ja määrittele parametrit niiltä osin kuin on tarpeen. Sulje ikkuna valitsemalla OK. Voit nyt tarkastella skriptityökaluasi tuplaklikkaamalla sitä työkalulaatikossa. Sen voi nyt ajaa, kuten muutkin järjestelmän geoprosessointityökalut ja voit lisätä sen malliin. Voit halutessasi lisätä työkaluun metatietoja, jotka auttavat muita käyttäjiä työkalun käytössä. Metatiedot lisätään klikkaamalla skriptiä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla Muokkaa metatietoja.

Vaihe 3. Lisää työkalu ModelBuilderiin

Käyttääksesi uutta skriptityökalua ModelBuilder -mallissa avaa olemassa oleva malli tai valitse työkalulaatikosta Uusi -> Malli. Voit lisätä skriptityökalun malliin joko klikkaamalla skriptiä hiiren oikealla painikkeella -> Lisää malliin tai raahaamalla sen malliin. Voit lisätä malliin muitakin geoprosessointityökaluja esimerkiksi aineiston valmistelemiseksi. Lisäohjeita ModelBuilderin käyttöön löydät täältä.

Vaihe 4. Aja malli

Kaksoisklikkaa työkaluja ja täytä kentät. Voidaksesi korvata olemassa olevan kohdekarttatason, valitse karttatason nimi ja lisää ruksi laatikkoon Korvaa kohdekarttataso. Jos samanniminen kohdekarttataso löydetään, se korvataan ja jos ei, luodaan uusi kohdekarttataso. Validoi malli ennen sen ajamista klikkaamalla ModelBuilder -> Aja -> Validoi. Kun malli on validoitu, klikkaa Aja.

Löydät lisää tietoa Python -skriptiparametreista täältä. Parametreja lisäämällä voit esimerkiksi sallia kohteiden viennin tai määritellä, mihin portaalin kansioon palvelu julkaistaan.

Essi Ruotsalainen
Esri Finland
System Specialist

Kiinnostuitko, haluatko kuulla lisää? Laita meille viestiä ja otamme sinuun yhteyttä pikimmiten.