ArcGIS-paikkatietoalustan hyödyntäminen korkeakoulujen opetuksessa
Yhä suurempi osa yrityksistä ja organisaatioista hyödyntää paikkatietoa toimintansa eri osa-alueilla, ja kysyntä paikkatieto-osaamiselle kasvaa koko ajan. Edistykselliset korkeakoulut ympäri maailman hyödyntävät opetuksessa ja tutkimuksessa uusinta teknologiaa myös paikkatiedon osalta. Kerromme tässä blogissa, miksi ArcGIS-alustaa kannattaa hyödyntää korkeakoulujen opetuksessa, ja käsittelemme lyhyesti myös sen lisensointia ja käyttäjähallintaa.
Miksi ArcGIS-alustaa kannattaa hyödyntää opetuksessa?
Monipuolisen ja erityisesti soveltavan paikkatieto-osaamisen kysyntä on Suomen työmarkkinoilla kasvussa. Monet suomalaiset yritykset ja julkiset organisaatiot hyödyntävät Esrin ArcGIS-paikkatietoalustaa päivittäisessä toiminnassaan ja toivovat rekrytoitaviltaan alustan monipuolista käyttötaitoa. Valmiudet alustan käyttöön olisi hyvä saada jo opiskeluaikana.
ArcGIS-teknologia on kehittynyt viime vuosien aikana huomattavan paljon. ArcGIS pohjautuu Web GIS -arkkitehtuuriin, joka ajaa paikkatiedon digitaalista muutosta. Siinä missä aiemmin kaikki työ tehtiin työasemaohjelmistolla omassa työpisteessä ja tiedon jakaminen oli vaikeaa, voi kuka tahansa nyt hyödyntää paikkatietoa Web GIS -teknologian ansiosta missä ja milloin vain. ArcGIS tarjoaa monia eri tarpeisiin räätälöityjä sovelluksia, joilla paikkatietoalustassa olevaa sisältöä voidaan käsitellä ja hallita. Web GIS -arkkitehtuurin myötä tiedot kaikista aineistoon tehtävistä muutoksista tallentuvat alustaan ja ovat heti kaikkien saatavilla. Tämän päivän ArcGIS-sovellukset ovat kevyitä ja helppokäyttöisiä, ja niiden älykkyys löytyy tietokannasta, jolloin kaikki organisaation jäsenet voivat hyödyntää paikkatietoa kukin omaan rooliinsa sopivalla tavalla.
ArcGIS-alusta voidaan ottaa käyttöön pilvipalveluna (ArcGIS Online) tai on-premise -ympäristönä (ArcGIS Enterprise). ArcGIS Onlinea hallinnoidaan ja ylläpidetään helposti Esrin pilvessä, kun taas ArcGIS Enterprise koostuu erikseen asennettavista palvelinkomponenteista.
ArcGIS-ohjelmistoja kehitetään jatkuvasti käyttäjiltä saadun palautteen perusteella, mikä varmistaa teknologian jatkuvan säilymisen kehityksen kärjessä ja vastaamisen asiakkaiden tarpeisiin. Lukuisat työelämän organisaatiot niin Suomessa kuin muualla Euroopassa ja maailmalla hyödyntävät uusinta paikkatietoteknologiaa. Nämä organisaatiot tarvitsevat nyt ja tulevaisuudessa päteviä osaajia, joilla on paitsi riittävä tekninen osaaminen, myös ymmärrystä paikkatiedon käyttökohteista sekä tuoreita ajatuksia paikkatiedon entistä tehokkaampaan hyödyntämiseen ArcGIS-teknologian mahdollistamin keinoin.
Kuten yllä olevasta kuvasta nähdään, ArcGIS on kattava ohjelmistokokonaisuus, joka käsittää lukuisia ohjelmistoja ja sovelluksia paikkatiedon keräämiseen, käsittelyyn, analysointiin ja jakamiseen. Esrin korkeakoululisenssi tarjoaa yliopistojen ja korkeakoulujen opetushenkilökunnalle sekä opiskelijoille ArcGIS-alustan uusimman teknologian mukaiset työkalut sekä runsaasti tukimateriaalia paikkatiedon hyödyntämiseen eri alojen koulutuksessa ja tutkimuksessa. Perinteisesti paikkatieto on liittynyt etupäässä geoinformatiikan, maantieteen sekä metsätalouden opetukseen, mutta tänä päivänä olisi tärkeää sisällyttää sitä enemmän myös muihin koulutusaloihin, kuten kauppatieteisiin.
Mitä Esrin korkeakoululisenssi sisältää?
Esrin korkeakoululisenssi tarjoaa yliopistojen ja korkeakoulujen käyttöön ArcGIS-paikkatieto-ohjelmistot niin pilvi-, työasema- kuin mobiiliympäristöön:
- ArcGIS Online -pilvipalvelussa hallitaan organisaation sisältöä ja käyttäjiä. Palvelu tarjoaa kattavat perustyökalut paikkatiedon käsittelyyn, analysointiin ja jakamiseen sekä sisältää monia web-sovelluksia, kuten ArcGIS StoryMaps, ArcGIS Web AppBuilder ja ArcGIS Dashboards. (Vaihtoehtoisesti ArcGIS Enterprise korkeakoulun omaan ympäristöön.)
- ArcGIS Pro -työasemaohjelmisto ja sen laajennusosat sisältävät kattavasti ammattilaisen tarvitsemat työkalut paikkatietosisällön käsittelyyn ja analysointiin sekä aineistojen julkaisuun ArcGIS Online -palvelussa. Uutta teknologiaa edustava ArcGIS Pro korvaa vanhemman ArcMap-ohjelmiston.
- ArcGIS-mobiilisovellukset vastaavat kentällä tapahtuvan työn moniin eri tarpeisiin, esimerkiksi ArcGIS Collector tiedon keräämiseen maastossa ja ArcGIS Survey123 kyselyiden toteuttamiseen.
Ohjelmistojen lisäksi Esri tarjoaa lukuisan määrän itseopiskelukursseja ja muuta oppimismateriaalia, jotka ovat kaikkien lisenssisopimuskorkeakoulujen opetushenkilökunnan ja opiskelijoiden vapaasti käytettävissä. Nämä materiaalit ovat erittäin käyttökelpoisia varsinkin etäopiskelun yhteydessä.
Miten ArcGIS-alustan saa käyttöön ja miten sen käyttäjiä hallitaan?
Useilla suomalaisilla yliopistoilla ja korkeakouluilla on jo ArcGIS-lisenssisopimus joko CSC:n kautta tai hankittuna suoraan Esri Finlandilta ja siten ArcGIS-alustan monipuoliset ohjelmistot käytettävissään. Jos oppilaitoksellasi ei vielä ole ArcGIS-lisenssisopimusta, löydät yhteystietomme täältä.
ArcGIS-ohjelmistojen lisensointimalli perustuu nykyisin nimettyihin käyttäjiin samalla tapaa kuin esimerkiksi Microsoft Office -ohjelmissa. Käyttäjien hallinta sekä muun muassa ArcGIS Pro -ohjelmiston lisenssien määritys tapahtuu ArcGIS Online -pilvipalvelussa. Kukin käyttäjä saa oman ArcGIS Online -tunnuksen, jonka avulla käyttäjä pääsee paitsi hyödyntämään ArcGIS Onlinen monipuolista sisältöä ja työkaluja, myös lataamaan ArcGIS Pro -ohjelmiston omalle koneelleen sekä kirjautumaan ArcGIS-mobiilisovelluksiin.
ArcGIS Online -palvelu on myös mahdollista kytkeä organisaatio- eli kertakirjautumiseen, jolloin siihen kirjaudutaan organisaatiossa käytössä olevilla tunnuksilla, eikä erillisiä tunnuksia ArcGIS Online -palveluun tarvita. Voit lukea lisää käyttäjähallinnasta täältä.
Ota rohkeasti yhteyttä!
Jos korkeakoulullasi ei vielä ole Esrin lisenssisopimusta, tai tarvitset apua ArcGIS-ohjelmistojen käyttöönottoon, käyttäjien hallintaan tai esimerkiksi oppimismateriaalien käyttöön, ota meihin yhteyttä!
Riikka Jantunen
GIS Specialist, oppilaitosvastaava
Esri Finland
PS. Kerroimme näistä asioista tarkemmin aiemmassa webinaarissamme, joka on katsottavissa tallenteena.