Tiedonjakoa eri sovellusten ja laitteiden kesken.

ArcGIS Onlinen helmikuun 2024 päivityksen mukana tulleet uudet ominaisuudet

Julkaistu 26.3.2024

ArcGIS Online -paikkatietoalusta päivittyy kolmesti vuodessa. Helmikuun 2024 päivitys toi mukanaan mm. uuden ArcGIS Data Pipelines -sovelluksen julkaisun, uusia ominaisuuksia moniin sovelluksiin sekä parannuksia sisällönhallintaan. Kiinnostuitko ratkaisusta? Lue täältä lisätietoa ArcGIS Onlinesta.

Tässä blogissa käymme läpi seuraavat osiot:

 • Map Viewer
 • Pääkäyttäjän toimet
 • Sisällönhallinta
 • ArcGIS Experience Builder
 • ArcGIS StoryMaps
 • ArcGIS Dashboards
 • ArcGIS Instant Apps

Englanninkielisellä videolla käydään läpi keskeiset uudet ominaisuudet:

ArcGIS Data Pipelines -sovellus on nyt julkaistu valmiina sovelluksena. Sovelluksen avulla voit integroida ArcGIS Onlineen dataa mm. seuraavista tietovarastoista: Amazon S3, Microsoft Azure Blob Storage, Snowflake. Tutustu sovelluksen dokumentaatioon ja usein kysyttyihin kysymyksiin. Huomioithan, että Data Pipelinesin käyttö kuluttaa krediittejä.

Map Viewer

Karttanäkymässä voit luoda, muokata ja jakaa verkkokarttoja muiden katseltavaksi. Organisaation pääkäyttäjän kannattaa määrittää Map Viewer organisaation oletuskarttanäkymäksi Map Viewer Classicin tilalle, jotta saatte käyttöönne uusimmat ja laajimmat kartoitusominaisuudet. 

Karttanäkymän uusia ominaisuuksia ovat mm.:

 • Luonnoskarttatasot (Sketch layers): yksittäisen luonnoskarttatason kohteen voi nyt valita Ominaisuudet-valikosta, ja niitä voidaan muokata, monistaa tai kopioida uuden luonnoskarttatason luomiseksi, jolloin symbolien ominaisuudet ja ponnahdusikkunat säilyvät.
 • Mediakarttatasojen tallentaminen: mediakarttatasoja voi nyt tallentaa sisältökohteiksi, jonka jälkeen ne ovat käytettävissä vaivattomasti myös muissa web-kartoissa. Aikaisemmin mediakarttatasoja voitiin tallentaa vain web-karttakohtaisesti. Mediakarttatasoilla rikastat karttojasi esim. tuomalla kuvamuodossa olevia historiallisia karttojasi taustakartan päälle.
 • Pop-up-ikkunoiden järjestys: pop-upit aukeavat nyt siinä järjestyksessä, kun karttatasot ovat kartalla. Jos kartalla on useampi taso, aukeaa ensimmäisenä päällimmäisen tason kohteen pop-up.
 • Karttatasojen haku: jos kartalle on lisätty 10 tai useampia tasoja, ilmestyy Karttatasot-valikon yläreunaan automaattisesti hakutoiminto. Hakutoiminto helpottaa halutun aineiston löytämistä.

Pääkäyttäjän toimet

Pääkäyttäjät voivat nyt poistaa kerralla useita käyttäjiä sekä ennen poistoa siirtää heidän käyttäjiensä omistuksessa olevaa sisältöä organisaatioon jääville käyttäjille. 

Usean käyttäjän poisto kerralla tapahtuu Organisaatio > Jäsenet -välilehdellä. Poistettavat jäsenet valitaan vasemman reunan valikosta ja listan yläreunaan ilmestyneistä vaihtoehdoista valitaan Enemmän > Poista jäseniä.

Monen jäsenen poistossa on hyvä huomioida, että toiminto ei vielä sisällä jäsenen omistuksessa olevien ryhmien siirtoa. Ryhmät pitää siis siirtää erikseen ennen monen jäsenen poistoa kerralla. Ryhmät, joita ei ole siirretty ennen monen jäsenen poistoa kerralla, poistetaan ArcGIS Onlinesta.

Sisällönhallinta

Sisältö-välilehden seuraavia toimintoja on parannettu:

 • Hakutoimintoon kirjoittamasi hakusana tai vasemman reunan suodatuksessa tekemäsi valinnat eivät enää unohdu, kun siirryt sisällön välilehdeltä toiseen (eli esim. Oma sisältö -sivulta Oma organisaatio –sivulle).
 • Voit nyt tarkastella sisältökohteiden tietoja Esikatselu-paneelissa Sisältö-sivulla. Voit myös nähdä esikatselusta mm. Millaisia karttatasoja aineisto sisältää sekä tasojen kenttiä ja niiden tietyyppejä.
 • Sisältökohteen voi lisätä suosikkeihin nyt myös Esikatselu-paneelista tai sisältökohteen rivin lisäasetuksista (kolme pistettä).  

ArcGIS Onlineen voi nyt lisätä sisällöksi pakattuja 3D-tiiliä (tiedostoformaatti .3tz). 

ArcGIS Experience Builder

ArcGIS Experience Builder –sovelluksella rakennat sovelluksia ja verkkosivuja ilman riviäkään koodia. Tyypillisesti sovellukset rakentuvat web-kartan ympärille, mutta sovelluksen keskiössä voi olla kartan sijaan myös esim. Kuvaajia. Sovelluksen rakentamisen voi aloittaa valmiista pohjasta, jota voi muokata mielensä mukaan tai täysin tyhjästä pohjasta.  

Päivitys toi mukanaan seuraavat uudet sovelluspohjat, jotka tunnistaa Uusi-tagista:

 • Plateau on moderni perussovellusmalli, jossa on litteä työkalurivi ja pienoisohjelmasäilö sivun yläreunassa
 • Preface on koko näytön malli, jossa on jaetut taustavärit. Siinä näkyy perustietoja kompakteissa lohkoissa, ja se sopii johdannoille
 • Sleuthissa on navigointivalikko vasemmalla. Vaihda sisältökohteiden välillä nuolinäppäimillä. Napsauta kohdetta, jos haluat näyttää sen tiedot oikeassa alakulmassa olevassa paneelissa.   
 • Koohtinäyttö on malli, jossa on oikeassa yläkulmassa kartta viiden mukautettavan paikkamerkin ympäröimänä. Mallin avulla voit luoda sisältöä helposti.  

Uutena pienoisohjelmana julkaistiin Valitse-widget (Select). Sen avulla voi valita kohteita ominaisuustietojen, interaktiivisen kartan tai karttavalinnan perusteella. Osana pienoisohjelmaa voi suorittaa myös muita toimintoja, kuten datanprosessointia valinnalle. Pienoisohjelma näyttää muilla widgeteillä, kuten Taulukko- ja Luettelo-pienoisohjelmilla, tehdyt valinnat, mikä tarkoittaa, että voit valita ominaisuuden toisesta pienoisohjelmasta ja suorittaa toimintoja kyseiselle valinnalle Valitse-pienoisohjelmalla.

Lisäksi esim. Suodata-pienoisohjelma tukee nykyään monen karttatason yhtäaikaista suodatusta. Tutustu tästä kattavaan listaan Experience Builderin uusista ominaisuuksista sekä pienoisohjelmien parannuksista.

ArcGIS StoryMaps

ArcGIS Storymapsilla luot hetkessä vaikuttavia verkkosivuja, joilla tehostat viestiäsi kartta-, kuva- ja multimediaupotuksilla. Tutustu tarinakarttojen kaikkiin uusiin ominaisuuksiin tästä ja katso alta keskeiset poiminnat päivityksistä.  
 
Tarinakartan uusin formaatti, Tiedotteet (Briefings), on nyt poistunut beta-vaiheesta ja on sitä myötä varsinainen uusi tarinakartan esitystapa. Tiedotteiden avulla teet vaivattomasti interaktiivisia karttoja sisältäviä esityksiä. Uusina ominaisuuksina voit nyt viedä Tiedotteet helposti PDF-formaattiin ja sitä kautta ulos ArcGIS Onlinesta. Lisäksi tiedotteiden sivujen muokkausta on helpotettu ja esim. Tekstin kokoa voi nykyään muokata.

Video- ja ääniupotuksissa tuetaan jatkossa myös seuraavia tiedostomuotoja:

 • Video:  MP4, +MOV, +MKV, +AVI, +WEBM
 • Ääni: MP3, WAV, +OGG, +AAC, +WMA

Katso videolta, miten viet Tiedotteet-pohjalle tehdyn esityksen helposti PDF-muotoon:

ArcGIS Dashboards

ArcGIS Dashboardin avulla voi esittää sijaintidataan perustuvaa aineistoa intuitiivisten ja interaktiivisten visualisointien kautta. Dashboardilla luot tilannekuvia helpottamaan päätöksentekoa, visualisoit trendejä ja tarkastelet toimintojen tilaa reaaliaikaisesti

Päivityksessä Dashboardsiin lisättiin Käynnistyskuva-toiminto, jolla voi määrittää tilannekuvan aukaisijalle näkyviin aluksi pop-up-ikkunan, jossa ohjeistetaan esim. Tilannekuvan käytöstä tai kerrotaan lisätietoja sen sisällöstä. Ikkunan tekstiä voi muotoilla haluamallaan tavalla, siihen voi lisätä linkkejä sekä jopa kuvia

Saat lisättyä uusiin ja olemassa oleviin tilannekuviin käynnistyskuvan tekstin avaamalla tilannekuvan editointitilassa ja valitsemalla Tarkastele > Asetukset > Käynnistyskuva - Muokkaa. Ohjeet englanniksi täällä.

Käynnistyskuvan lisäksi voit nyt määrittää Tietoikkunan, jonka saa avattua tilannekuvan otsikkobannerista Eli esim. Jos haluat mahdollistaa käyttäjälle tilaisuuden palata käynnistyskuvan ohjeisiin, voit kytkeä päälle myös tietoikkunan. Tietoikkuna määritetään otsikkoelementin asetuksista Valikkokohteet-ryhmästä, johon voi lisätä Tietoikkunan.

ArcGIS Instant Apps

ArcGIS Instant Apps -sovelluksessa luot helposti ja nopeasti omia karttasovelluksia valmiille pohjalle. Web-kartat toimivat sovelluksen pohjana, ja sinun tulee vain valita haluamasi sovelluspohja ja tehdä sovelluksesta riippuen joitakin määrityksiä, jonka jälkeen sovellus on valmis jaettavaksi. 

Vinkki! Kun tutustut eri Instant Apps -pohjiin, voit avata kustakin esiin esimerkin. Pääset katselemaan sovelluspohjaa tositoimissa ja saat hyvän käsityksen sovelluksen toiminnallisuudesta jo ennen kuin määrität sovellukseen omaa dataasi.

Uutena sovelluspohjana päivityksessä julkaistiin Hallinnoija (Manager), joka mahdollistaa useiden karttojen lisäämisen, näyttämisen ja muokattavien karttatasojen muokkaamisen. Aineiston tarkastuksen jälkeen voit käyttää muokkaustyökaluja kohteiden ominaisuustietojen, liitteiden ja liittyvien tietueiden muokkaamiseen. Hallinnoija sisältää myös kartan tutkimiseen tarkoitettuja perustyökaluja. Tutustu Hallinnoijaan tarkemmin tästä

Päivitetyn Liukusäädin-sovelluksen (Slider) avulla visualisoit ja tarkastelet aikaulottuvuuden sisältävää aineistoa helposti. Sovelluksestä löytyy nyt myös ominaisuustietojen perusteella tehtävä suodatus sekä autoplay-ominaisuus. 

Tutustu kaikkiin päivityksiin tästä.


Haluatko kuulla lisää helposti ja nopeasti käyttöönotettavista ratkaisuistamme? Jätä yhteystietosi alle ja otamme sinuun yhteyttä.