Mies katselee kannettavaa tietokonetta

ArcGIS Onlineen kesäkuun 2024 päivityksen mukana tulleet uudet ominaisuudet

Julkaistu 1.7.2024

ArcGIS Online -paikkatietoalusta päivittyy kolmesti vuodessa. Kesäkuun  2024 päivitys toi mukanaan mm. päivityksen käyttäjätyyppeihin, mahdollisuuden ottaa käyttöön roskakorin sekä kattavan uuden käyttöliittymän, ArcGIS Web Editorin, aineistojen muokkaamiseen. Kiinnostuitko ratkaisusta? Lue täältä lisätietoa ArcGIS Onlinesta.

Tässä blogikirjoituksessa esittelemme seuraavat uudistukset ja parannukset:

 • Uusi ArcGIS Web Editor
 • Map Viewer
 • Pääkäyttäjän toimet ja sisällönhallinta
 • ArcGIS web-sovellusten uusia ominaisuuksia

Tämän sivun englanninkielisellä videolla käydään läpi keskeiset uudet ominaisuudet: https://links.esri.com/agol-help/whats-new-agol-blog

Päivityksen yhteydessä päivittyivät myös ArcGIS Onlinen käyttäjätyypit. Muutoksen tarkoituksena on yhtenäistää ja yksinkertaistaa Esrin lisensointimallia sekä tarjota entistä laajempia ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia ArcGIS-alustan käyttöön. Keskeisiä muutoksia käyttäjätyyppeihin ovat mm. se, että jatkossa Creator-käyttäjätyyppi sisältää ArcGIS Pro -lisenssin. Tutustu käyttäjätyyppien päivitykseen tarkemmin tästä blogista

Uusi ArcGIS Web Editor aineistojen muokkaukseen

ArcGIS Web Editor -käyttöliittymä tuo useita ArcGIS Pro -työpöytäohjelmasta tuttuja aineistonmuokkausominaisuuksia ArcGIS Onlineen. Web Editorin käyttöliittymä on Map Vieweristä jo tuttu karttanäkymä uusilla ominaisuuksilla höystettynä.

Web Editorista löydät mukautuvat työkalut, esim.:

 • Kohteiden siirtotyökalun
 • Taitepisteiden (vertex) muokkauksen työkalut
 • Yhdistä-toiminto (Merge) kahden tai useamman kohteen geometrian yhdistämiseeen
 • Jaa kahteen osaan -toiminto (Split) kohteiden jakamiseen
 • Snapping/tartuntatyökalut
 • Kohteiden valinnan suoraan kartalta eri työkaluin (polygon, lasso, suorakulmio), ylimääräisten kohteiden lisääminen valintaan sekä valinta ominaisuustietojen perusteella
 • Kopioi ja liitä -toiminnot
 • Työkaluvihjeet ja editoinnin rajoitteet: määritä haluamasi tarkkuus muokkaamiselle
 • Kohteiden piirtäminen eri tavoin: viiva, suora kulma sekä vapaalla kädellä piirtäminen
ArcGIS Web Editor on yhdistelmä tuttua Map Viewerin käyttöliittymää ja ArcGIS Onlinen puolella uusia editointikyvykkyyksiä.

Map Viewer

Karttanäkymässä voit luoda, muokata ja jakaa web-karttoja muiden katseltavaksi.

Karttanäkymän uusia ominaisuuksia ovat mm.:

 • Ominaisuustietokenttien lisääminen tai poistaminen: voit nyt lisätä uusia kenttiä aineistoon tai poistaa olemassa olevia kenttiä suoraan karttanäkymästä (vs. aikaisemmin tämä tehtiin Data-välilehdeltä)
 • Ominaisuustietotaulukon kenttien laskeminen: työpöytäohjelmisto ArcGIS Pro:sta tuttu Laske kenttä/Calculate Field -toiminto löytyy nyt myös ArcGIS Onlinesta. Voit nyt laskea kentän arvot suoraan karttanäkymässä käyttäen joko Arcade- tai SQL-ohjelmointikieliä ja tarvittaessa hyödyntää helppokäyttöistä suodatusta.
 • Karttatason ominaisuustietotaulukon tarkastelu: voit nyt tarkastella liittyviä tietueita (related records) suoraan karttaikkunaan avatusta taulusta.
 • Uusien kohteiden luominen karttatasolle ja olemassa olevien kohteiden muokkaaminen: voit nyt lähteä luomaan uusia kohteita suoraan ominaisuustietotaulukosta. Taulukkoon lisätyllä toiminnolla pääset suoraan Muokkaa-välilehdelle luomaan uusia kohteita. Lisäksi taulukon loppuun lisätystä muokkaa-toiminnosta pääset helposti muokkaamaan olemassa olevia kohteita. Sinun ei tarvitse enää ensin paikantaa kohdetta kartalta vaan voit helposti valita kohteen ominaisuustietotaulukon perusteella.
 • Parannuksia tunnusteksteihin: viivamuotoisten kohteiden tunnustekstin voi sijoittaa nyt myös viivan ylä- tai alapuolelle. Lisäksi tunnustekstin taustan väriä voi säätää entistä tarkemmalla tasolla ja näin korostaa tunnustekstejä juuri sinun tarkoituksiisi sopivaksi.

Pääkäyttäjän toimet ja sisällönhallinta

Roskakori on vihdoin täällä! ArcGIS Online -organisaation pääkäyttäjä voi ottaa organisaatiossa käyttöön roskakorin. Roskakori tarjoaa uudenlaista joustavuutta karttatasojen, karttojen ja sovellusten poistamiseen. Kun roskakori on otettu käyttöön, voi kohteen poistava käyttäjä joko siirtää kohteen roskakoriin, josta se poistuu 14 päivän kuluttua, tai poistaa kohteen lopullisesti heti.

Roskakori muodostuu kunkin käyttäjän Sisältö-sivulle omaan sisältöön yhdeksi kansioksi. Jos käyttäjä haluaakin palauttaa kohteita roskakorista, tapahtuu tämä etsimällä kyseisen kansion ja valitsemalla kohde sieltä palautettavaksi. Lisäksi pääkäyttäjät näkevät organisaationtasoisesti listauksen roskakorissa olevista kohteista.  

Pääkäyttäjä voi myös olla ottamatta roskakoria käyttöön organisaatiossaan. Roskakorin käyttöä voi myös kokeilla ja tarvittaessa ottaa sen pois käytöstä. Tämä tapahtuu organisaation asetuksissa Kohteet-välilehdellä.

Roskakorin käyttö tuo joustavuutta kohteiden poistamiseen.

Päivitys toi mukanaan parannuksen krediittien hallintaan. Aikaisemmin pääkäyttäjä on voinut luoda raportin organisaation krediittien käytöstä, mutta raportti on sisältänyt tietoa vain geoprosessointityökalujen kuluttamista krediiteistä. Jatkossa raportista näkee suoraan myös organisaation sisältökohteiden tallennustilaan kuluneet krediitit sekä organisaatiotasolla että käyttäjäkohtaisesti.

ArcGIS web-sovellusten uusia ominaisuuksia

Tutut sovellukset kuten Experience Builder, Dashboards ja Instant Apps saivat päivityksessä monia uusia ominaisuuksia. Tässä muutama esimerkki:

 • ArcGIS Experience Builder: neljä uutta pienoisohjelmaa (widget) ovat nyt saatavilla: Building Explorer, Feature Report, Measurement ja Track. Experience Builderilla tehtyyn sovellukseen voi myös nyt liittää Google Analytics -käyttäjänseurantaohjelman, jonka avulla saat selville yksityiskohtia siitä, miten sovellustasi käytetään.
 • ArcGIS Dashboards: koontinäytön tekijä voi nyt muokata karttatason kohteiden ominaisuustietoja suoraan Dashboardsin käyttöliittymässä, mikäli hänellä on oikeus muokkaamiseen. Tämä helpottaa yksittäisten väärien arvojen ja sujuvoittaa työnkulkua.
 • ArcGIS Instant Apps: uusi Reporter-sovelluspohja on nyt saatavilla. Templaatin avulla käyttäjät voivat raportoida esim. havaintoja ja palautetta. 

Haluatko kuulla lisää helposti ja nopeasti käyttöönotettavista ratkaisuistamme? Jätä yhteystietosi alle ja otamme sinuun yhteyttä.